Tema del dia 29/06/2013

La decisió i l'autoanàlisi: to be queer or not to be queer

Maria Fuster
1 min

PalmaPosar en el punt de mira de l'anàlisi les categories tancades és el que ha fet Judith Bultler i altres persones que han contribuït a la construcció de la teoria queer . Aquesta filòsofa d'avantguarda nascuda als Estats Units parla de la construcció social, però va més enllà dels rols de gènere i dels comportaments estereotipats. Per ella, no només actuam en l'esfera pública interpretant un paper autoassignat, sinó que Butler creu que hi ha persones que, davant de la por que els pot suposar experimentar o viure determinades experiències sexuals, es posicionen com a heterosexuals i construeixen la seva sexualitat per adaptar-se a la norma.

La també filòsofa i un altre dels referents teòrics més importants de la teoria queer , Beatriz Preciado, explica en el seu article Queer: història d'una paraula que aquest terme, en el segle XVII, feia referència "al trampós, al lladre, al borratxo, a la poma podrida, i també a qui no es podia reconèixer tot d'una com a home o dona [… ] El que de qualque manera equival a dir que al que jo li dic queer suposa un problema pel meu sistema de representació".

Actualment, el terme queer s'utilitza per identificar la gent que no se sent 100% heterosexual, i el marge és realment ampli.

stats