Tema del dia 30/08/2013

Els crítics volen ser un corrent oficial del PSC

Demanen a Navarro que freni Balmón i accepti "la unitat des de la diversitat"

Sara González
2 min

Barcelona.O avalar la tesi que han de marxar o acceptar-los amb tots els ets i uts dins del partit. Aquest és el dilema que difícilment pot defugir el líder del PSC, Pere Navarro, davant els corrents interns que estan consolidant els anomenats dirigents crítics. El número dos del partit, Antonio Balmón, els ha convidat a marxar del PSC, però ells es neguen a fer-ho. I no només deixen clar que no onejaran la bandera blanca, sinó que, a més, volen ser reconeguts com un corrent oficial dins del partit, tal com preveuen els estatuts del PSC. Agrupament Socialista, el moviment que lideren Àngel Ros, Marina Geli, Daniel Font i Pia Bosch, va demanar ahir a Navarro tenir aquest estatus abans de finals d'any, així com la lliure participació a la Via Catalana de la Diada.

Els estatuts del PSC reconeixen el dret de la seva militància a "associar-se amb altres militants en corrents d'opinió" i per fer-ho només cal la "comunicació formal a la primera secretaria i a la secretaria d'organització del partit, que n'hauran d'acusar recepció", i una exposició de les tesis polítiques "dins de l'ideari socialista" del grup. Per ara, només Izquierda Socialista s'ha acollit a aquesta possibilitat. "Fem una oferta interna: unitat des de la diversitat. La direcció confon les diferències amb les divergències i viu aquestes diferències com una deslleialtat", explica Geli.

De fet, els crítics van demanar a Navarro que faci rectificar Balmón per les seves "greus" i "excloents" declaracions contra les veus discrepants en un moment en què el partit està experimentant un degoteig de baixes de militants. Davant l'escalada de crispació dels últims dies, Pere Navarro va intentar calmar els ànims. "Faig una crida a la unitat i al respecte a les decisions que es prenen democràticament en el si del partit", va insistir el primer secretari, que va evitar censurar el seu número dos. Dilluns, però, a l'executiva, el primer secretari haurà de prendre partit.

"No tenim por d'Antonio Balmón", van insistir els díscols en la constitució formal del moviment ahir a Torroella de Montgrí, que va aplegar, entre d'altres, els exconsellers Joaquim Nadal i Antoni Castells, Rocío Martínez-Sampere, Jordi Martí i Laia Bonet, així com membres d'Avancem, com ara Fabian Mohedano i Jordi del Rio. Agrupament Socialista neix amb la voluntat de retenir els socialistes i acollir els progressistes que se senten "orfes de partit". Però, inevitablement, el moviment encapçala posicionaments que xoquen frontalment amb els de l'aparell.

Llibertat per assistir a la cadena

Un d'aquests posicionaments és la participació a la Via Catalana. Els crítics van defensar la llibertat per assistir a un acte que comprenen i veuen "amb simpatia" perquè anhela "més llibertat" per a Catalunya. Van subratllar que la prioritat és defensar el dret a decidir per construir una "Catalunya estat" que decideixi si vol ser independent o federada. Ros ja va avançar que demanarà a l'executiva que faci extensiva aquesta llibertat a tots els militants, perquè, al seu parer, ha de ser "compatible" ser del PSC i participar-hi. "Tu no pots estar votant a favor de les idees federals del partit i sortir i dir que vols la independència", va etzibar Balmón ahir a Catalunya Ràdio, que va tornar a demanar als crítics que, si participen a la cadena, siguin "conseqüents" amb les seves accions.

stats