Publicitat
Publicitat

L'apunt

El camí per patentar un producte

Tenir una idea

No totes les idees que surten de la Universitat són patentables. L'oficina de Transferència de la Recerca (OTRI), a través de la Fundació Universitat Empresa, s'encarrega d'assessorar tots els investigadors que volen posar en marxa una patent, fent-ne una valoració i comprovant-ne els beneficis potencials. A la majoria de patents la UIB és l'única titular, però n'hi ha d'altres que s'exploten en col·laboració.

Explotar-la

La UIB té 49 patents en explotació. Aquestes són les darreres: un mètode per realitzar transaccions amb bitllets digitals; un comandament portàtil per detectar el moviment i forces de prensió; un dispositiu d'automatització dels mètodes analítics; un procediment per evitar la cristal·lització de l'oli d'oliva en baixes temperatures i un mètode per pronosticar la congestió aeroportuària en una xarxa de trànsit aeri.

Èxit i fracàs

Per sectors, Salut i Biotecnologia és el prioritari, amb el 26% de les patents. El segueixen Enginyeria, amb el 23%; Alimentació (21%); Química (11%); TIC Ç(8%); Energia i Medi Ambient (6%); Productes de Consum (4%) i Transports (2%). Moltes són exitoses perquè tenen aplicacions immediates al mercat. D'altres desapareixen si s'han deixat de pagar, no arriba al mercat o l'empresa que l'explota desapareix.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF