REFORMES TARDOR INTENSA
Efímers Tema del dia 24/08/2013

Rajoy torna a la feina amb l'agenda fixada per Brussel·les

La tardor arribarà amb reformes sensibles, com la laboral i la de pensions

i
Ignasi Pujol
4 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va començar l'estiu intentant infondre en la societat espanyola un missatge clar, amb l'objectiu que es transformés en estat d'ànim: el pitjor de la crisi econòmica ha quedat enrere i ben aviat es podran donar notícies positives quant a creixement i -el punt més dramàtic- creació d'ocupació. Ara bé, no és clar que el missatge hagi quallat ni que s'adeqüi a la realitat. "Que es digui que hem passat el pitjor de la crisi em posa molt nerviós", deia fa uns dies en una entrevista a l'ARA l'economista José Carlos Díez.

És cert que la prima de risc espanyola -la diferència entre el que paguen els inversors pel deute espanyol a deu anys respecte a l'alemany- ha baixat prop de 250 punts en l'últim any, que l'enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre va ser positiva -bàsicament per la temporada turística- i que el dèficit comercial s'ha reduït en un 70% gràcies a les exportacions. Ara bé, hi ha indicadors importants que apunten que els senyals d'alerta continuen encesos. D'una banda, les previsions dels organismes internacionals (vegeu el quadre adjunt), com el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'OCDE, indiquen que l'atur seguirà molt enfilat fins al 2015 i que el creixement del producte interior brut (PIB) podria no arribar abans del mateix any, en contra del que diu l'executiu de Rajoy.

De l'altra, l'aixeta del crèdit no només segueix tancada, sinó que la situació s'ha agreujat: els préstecs de les entitats financeres a empreses van caure un 9,7% al maig, una contracció rècord. L'Estat ja ha arribat al juny al límit inicial de dèficit per a tot el 2013 (3,8%), i el deute públic ha escalat fins a la xifra rècord del 90,1% del PIB.

En aquest context, Rajoy s'incorpora dilluns a la feina a la Moncloa i divendres que ve presidirà el primer consell de ministres del curs. I el primer tram del curs vindrà marcat per una nova onada reformista que, tot i els esforços del president per remarcar que estava prevista en el seu full de ruta, ve dictada fil per randa des de Brussel·les com a contrapartida per haver flexibilitzat l'objectiu de dèficit per a aquest any fins al 6,5%.

La reforma més important -i delicada- és la del sistema de pensions, que l'executiu intentarà per totes les vies que no atiï la contestació social en un país que ja supera els sis milions d'aturats. I és que, tot i que Rajoy i els seus ministres econòmics diuen que la recessió ja ha quedat enrere, encara li falta molta feina per fer. El principal repte és que les noves reformes no amenacin la recuperació.

Mercat de treball

Retoc de la reforma laboral un any després d'aprovar-la

Amb l'FMI i el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, suggerint una rebaixa salarial a Espanya, el govern afronta la revisió de la reforma laboral un any després de ser aprovada. Tot i que el govern de Rajoy diu que la reforma ha estat exitosa i ha permès els incipients bons indicadors actuals, a Brussel·les i Washington coincideixen en el fet que calen més canvis, tal com demostra la taxa d'atur del 27%.

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, compareixerà al Congrés el 29 d'agost per fer balanç de la reforma laboral. El govern s'havia compromès amb la Comissió Europea (CE) a presentar l'auditoria sobre la reforma laboral durant el juliol. L'executiu comunitari va indicar a finals de maig que Madrid havia d'introduir modificacions en la reforma laboral -"Si és necessari", matisava el document- com a màxim al setembre. Báñez ja ha avançat que no hi haurà canvis en profunditat. Per combatre l'atur juvenil (del 57%), Brussel·les insta, entre altres mesures, a impulsar la formació dual. També urgeix a una reforma de les polítiques actives d'ocupació.

Sistema de pensions

Desvincular les pensions de l'IPC

On el govern sí que es veu abocat a fer canvis profunds és en el sistema de pensions. Brussel·les indica que la regulació del factor de sostenibilitat ha de culminar "a finals del 2013 com a màxim". L'informe que l'executiu ha encarregat a experts apunta a desvincular les pensions de la inflació (IPC) per tal de lligar-les a l'esperança de vida i als ingressos de la Seguretat Social.

Autoritat fiscal

Més i millor control sobre els pressupostos públics

A finals d'aquest any també ha d'estar a punt, tal com va fixar la CE, l'autoritat fiscal independent, que ha d'establir mecanismes de supervisió, transparència i control dels pressupostos de totes les administracions públiques, incloses les comunitats autònomes.

Sector financer

Recapitalització de les institucions financeres

A l'octubre el govern espanyol vol aprovar el programa per recapitalitzar les institucions financeres i mesures per fomentar la intermediació no bancària.

Sistema tributari

Revisió de la política fiscal: IVA i carburants

Brussel·les també va instar la Moncloa a dur a terme "una revisió sistemàtica del sistema tributari per al març del 2014". En l'àmbit fiscal el govern haurà de revisar els productes que es beneficien de l'IVA reduït i crear nous impostos mediambientals, bàsicament vinculats als carburants.

Una nova administració

Incidència en l'administració local i millora de l'eficiència

Rajoy haurà d'afrontar la reforma de les administracions locals i ha d'elaborar durant l'octubre un pla per augmentar l'eficiència de l'administració pública.

Unitat de mercat

Garantir la unitat de mercat i impulsar el mercat de lloguer

La CE insta a aplicar "urgentment" el projecte de llei de garantia de la unitat de mercat, garantir la independència del nou macroregulador espanyol i aprovar la nova llei de col·legis i serveis professionals. El març del 2014 s'ha d'examinar "l'eficàcia del marc regulador respecte al suport al desenvolupament del mercat de lloguer d'habitatges.

Al setembre l'Estat haurà de presentar el projecte de pressupostos per al 2014. Un altre dels reptes serà la venda del 49% d'Aena.

stats