CAS BÁRCENAS ELS PROBLEMES DEL PP
Efímers Tema del dia 23/07/2013

Rajoy claudica: compareixerà al Congrés

El PSOE renuncia a la moció de censura, però li demanarà que abandoni la Moncloa

i
M. Eugènia Quetglas
4 min

Madrid.La pressió ha fet efecte. El president del govern central, Mariano Rajoy, compareixerà en els pròxims dies davant el Congrés per explicar la seva versió sobre les denúncies de l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Serà en un ple extraordinari que el mateix Rajoy farà convocar amb l'excusa de parlar de la situació econòmica i política que viu Espanya. És el camí més senzill que han trobat els seus assessors per desgastar al mínim possible la seva imatge, que s'hauria vist força tocada si el PSOE hagués executat la seva amenaça de presentar una moció de censura contra ell si es negava a donar explicacions al Congrés. Tot i el gest presidencial, el PSOE manté que Rajoy té els dies comptats.

La Moncloa maniobrava ahir per fer veure que la jugada parlamentària socialista no tenia res a veure amb la decisió de Rajoy, fent córrer la idea que el president espanyol feia temps que tenia previst comparèixer i simplement no ho havia dit perquè esperava que Bárcenas comparegués davant el jutge el 15 de juliol. Però la realitat és que l'estratègia del PP va fer un gir de 180 graus dimecres passat, quan el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va llançar l'ultimàtum de presentar la moció de censura el 25 de juliol si el dia abans el grup parlamentari popular no votava a favor de la vuitena petició de compareixença per donar explicacions sobre els seus vincles amb l'extresorer del seu partit.

Canvi d'estratègia

Els populars jugaven a desacreditar l'envit socialista, però el mateix dia de l'avís de Rubalcaba -com va explicar l'ARA- es va posar en marxa la maquinària per veure quina fórmula era menys perjudicial per al president. Ja eren conscients que la política del silenci no donava més de si i que s'estava convertint en tòxica per a ell. Les alarmes presidencials es van disparar quan, l'endemà de l'anunci de la possible moció de censura, a Rajoy li van ploure les crítiques des dels editorials dels diaris amb més prestigi internacional.

Aquell dia el discurs dels conservadors va començar a virar i ahir es va posar de manifest en la roda de premsa del president espanyol. Fins ara, argumentaven que no havia passat res de nou que justifiqués que Rajoy hagués d'anar a donar explicacions parlamentàries. Ahir, en canvi, el mateix líder del PP, en comparèixer al costat del primer ministre romanès, Victor Ponta, va dir que havia arribat el moment adequat d'anar a les Corts a "aclarir els dubtes que legítimament pot tenir molta gent". Ben il·lustratiu de la pressió general perquè trenqués el seu silenci va ser el fet que la primera pregunta sobre el tema l'hi va formular un periodista romanès.

Rajoy va admetre implícitament que la situació s'ha fet insostenible i que ha generat dubtes entre els seus votants. Hores abans, Alberto Ruiz-Gallardón -que ahir es va descartar com a successor de Rajoy en assegurar que quan deixi de ser el ministre plegarà de la política- va manifestar que s'havia de convèncer l'opinió pública que el PP és un partit "transparent". Una de les claus per interpretar què ha passat aquests dies la va donar indirectament Rajoy a primera hora del matí, quan en la presentació d'una conferència del president balear, José Ramón Bauzá, va deixar anar: "Les decisions més necessàries són les més difícils de prendre".

L'oposició s'apunta un triomf

L'oposició en bloc es va prendre la notícia com una victòria parcial. La líder d'UPyD, Rosa Díez, va celebrar que entre tots hagin tret Rajoy del cau, però, com va apuntar el PNB, el temor és que passi de puntetes sobre el cas Bárcenas i intenti distreure el Congrés amb l'economia. La número dos del PSOE, Elena Valenciano, va queixar-se que Rajoy compareix "tard, malament i arrossegat", unes paraules semblants a les utilitzades pel dirigent d'IU, Cayo Lara. El PSOE retira així l'amenaça de la moció de censura, però no renuncia a seguir demanant que el president del govern sigui substituït per un altre dirigent popular.

El ple extraordinari demanat per Rajoy, que es produirà entre finals de juliol i principis d'agost, es preveu dur i intens, amb poc contingut econòmic i molt farcit de retrets creuats, perquè el PP no deixarà passar l'oportunitat de denunciar el cas dels ERO a Andalusia, que afecta el PSOE. Rajoy haurà d'escoltar com li demanen explicacions per haver permès la continuïtat de Francisco Pérez de los Cobos com a president del Tribunal Constitucional després que s'hagi sabut gràcies als documents de comptabilitat de Bárcenas que va pagar quotes com a militant del PP entre el 2008 i el 2011. Rajoy, com va fer ahir, apel·larà a l'aval del ple del TC, de majoria conservadora, per no dir res més.

La gran novetat del futur ple és que per primera vegada es podrien escoltar unes disculpes presidencials, potser no tan clares com les que va pronunciar el rei després de l'accident a Botswana però sí en la línia que va marcar ahir la número dos del PP, María Dolores de Cospedal: "Va ser un error confiar una sèrie de responsabilitats a Bárcenas, no ho negaré, però ni de bon tros ens imaginàvem els tripijocs que tenia entre mans". El que probablement no verbalitzarà Rajoy serà el nom de l'extresorer, com no ha fet d'ençà que va esclatar l'escàndol.

stats