CORRUPCIÓ ELS PAPERS DE BÁRCENAS
Efímers Tema del dia 10/07/2013

El PSOE endureix l'estratègia i ja demana el cap de Rajoy

Aguirre trenca el missatge del PP i exigeix transparència

i
M. Eugènia Quetglas
3 min
LA SOLEDAT DE RAJOY  Les crítiques de dirigents populars al silenci de Rajoy van en augment.

Madrid.Les coses se li compliquen políticament a Mariano Rajoy cada dia que passa. El PSOE va endurir ahir l'estratègia i va passar a l'acció en el cas Bárcenas. La bola s'està fent massa grossa per desaprofitar l'oportunitat de desgastar el PP. El punt d'inflexió va ser un dels manuscrits originals dels anomenats papers de Bárcenas, ja en mans del jutge. S'hi constata que Rajoy hauria cobrat sobresous en negre quan era ministre de José María Aznar. El PSOE creu que "si es demostra que és cert que va cobrar sent ministre i ha mentit sent president, no pot seguir". El pitjor pel PP no van ser els atacs de l'oposició, sinó que quan redoblava esforços per transmetre que tot és una maniobra del seu extresorer per justificar el seu enriquiment, Esperanza Aguirre es va erigir en portaveu del descontentament i va reclamar autocrítica i netedat.

El PSOE es va reunir d'urgència ahir per analitzar el nou escenari i es va adonar que havia de ser més contundent. La número dos, Elena Valenciano, va exigir a Rajoy que expliqui "la veritat" o que dimiteixi "si no ho pot fer", amb una duresa fins ara inèdita al PSOE de Rubalcaba, que no està net -el cas dels ERO l'esquitxa a Andalusia- i que tem el rebot de la seva agressivitat.

Els socialistes creuen que, amb tot el que s'ha publicat, Rajoy "està sota sospita i probablement sotmès al xantatge" i, per tant, la seva honorabilitat com a president està en joc. De moment, el PSOE no es planteja presentar una moció de censura ni demanar una comissió d'investigació, segurament perquè no tindria èxit. També sap que no s'endurà el peix al cove amb la petició de compareixença de Rajoy, però sí que posarà les coses difícils a un PP que dijous haurà de justificar públicament a la diputació permanent del Congrés la situació davant una oposició a qui només li val sentir la veu del president. IU va demanar la dimissió del govern en ple i eleccions anticipades i, des la Generalitat, el convergent Francesc Homs reclamava a Rajoy "les explicacions que calguin" perquè, "poc o molt, afecta la governació de l'Estat".

El PP va tornar a fer d'escut presidencial. A les vuit del matí va fer públic un comunicat en què ho negava tot idèntic al que va fer fa uns mesos amb la primera remesa dels papers. I els seus quadres rebien l'argumentari amb l'ordre de relativitzar-ho i optar pel silenci. En privat molts dels dirigents populars es mostraven incòmodes pel mutisme de Rajoy i en públic feien pinya amb el líder. El més entusiasta, el ministre Jorge Fernández Díaz, que posava "la mà al foc" per ell.

L'oposició interna

El PP ho tenia tot controlat fins que va aparèixer Aguirre per reptar Rajoy a reconèixer les "irregularitats" financeres sense "mirar a una altra banda". Especialista a alçar la veu en els moments complicats, li va demanar "netejar el que està brut" sense esperar que ho faci "la Justícia" perquè creu que no pot ser que "els militants sentin vergonya". Els comentaris no van agradar a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que va assegurar que el PP dóna explicacions del cas des del gener.

Aquesta resposta confirma que la Moncloa no és conscient del malestar que provoca el silenci presidencial. L'entorn de Rajoy afirma que ell està molt tranquil i convençut que fa el que ha de fer. És a dir, deixar passar el temps fins que la tempesta escampi de nou.

stats