CORRUPCIÓ EL CAS DELS SOBRESOUS
Efímers Tema del dia 09/07/2013

El PP fa d'escut de Rajoy contra els dards de Bárcenas

Cospedal assegura que tot el que denuncia l'extresorer és "rotundament fals i és un disbarat monumental"

i
M. Eugènia Quetglas
4 min
ALTRES TEMPS  Luis Bárcenas saludava al rei el 2008 quan era senador i home de confiança de Rajoy.

MadridEl PP va posar en marxa ahir tota la maquinària per protegir el seu govern de les amenaces de l'extresorer Luis Bárcenas. L'endemà de les confessions a El Mundo del que va ser màxim responsable de les finances populars, la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, va assumir el paper d'escut de Mariano Rajoy. L'estratègia és guanyar temps per endarrerir les explicacions públiques del president espanyol, atacar el PSOE per la trama dels ERO a Andalusia i menysprear l'existència de documents que acrediten el finançament il·legal del PP durant 20 anys. "És rotundament fals i un disbarat monumental", va etzibar.

El PP es va treure ahir la bena dels ulls i es va adonar que el silenci i els comunicats de 17 paraules -com van fer el dia de l'empresonament de Bárcenas- no li estan funcionant, malgrat tenir al davant un PSOE que no s'atreveix a fer sang perquè no li recordin l'escàndol andalús. L'efecte expansiu de la bomba que va fer esclatar Bárcenas a través de la carta setmanal de Pedro J. Ramírez és tan fort que, un cop analitzat el nou escenari pel comitè de direcció del PP, Cospedal es va veure obligada a sortir davant els mitjans de comunicació per negar-ho tot i intentar convèncer els seus simpatitzants que no hi ha cap paper que pugui fer "caure el govern del PP" perquè "les mentides no es documenten".

Per si de cas, Cospedal va recordar que si avui Bárcenas és a la presó no és per res del que es va publicar diumenge sinó "per motius que afecten directament la seva persona". La número dos del PP va presumir de tenir una comptabilitat "clara i diàfana que coneix tot Espanya". Fins i tot va arribar a dir que cap dels organismes que els han d'auditar hi ha trobat "mai" cap "taca d'il·legalitat".

La direcció del PP vol transmetre la idea que el partit és una víctima de Bárcenas, que va fer servir l'estructura del PP per enriquir-se fins que, en esclatar la trama Gürtel, ho van descobrir. Mentre l'extresorer explicava a El Mundo que havia negat l'autenticitat dels anomenats papers de Bárcenas perquè l'hi havia demanat la direcció del partit, des de la seu de Génova s'aferraven a aquest fet per desacreditar encara més les seves confessions. "¿Com se'l pot creure algú? Cada dia diu una cosa diferent", van advertir.

Així i tot, el nerviosisme del PP és palès quan, a hores d'ara, cap dirigent és capaç de dir públicament que s'alegra de l'empresonament de Bárcenas. L'excusa d'ahir de Cospedal va ser dir que el PP és respectuós amb les decisions judicials i que s'ha d'anar amb compte amb tot el que es diu perquè "les pressions poden ser en positiu i en negatiu i mai són bones".

Parlar de la via judicial li va obrir la porta per començar a carregar contra el PSOE i l'escàndol del cas dels ERO a Andalusia. I és que el PP no desaprofita cap ocasió per encendre el ventilador per fer enlairar la suposada corrupció socialista. Cospedal no es va estar de reclamar explicacions als seus adversaris polítics per haver "jugat" amb els diners dels aturats.

El PSOE atemorit

L'actitud del PP contrasta amb la d'un PSOE que sobtadament no està utilitzant el cas Bárcenas per desgastar el PP quan, si fos cert tot el que explica l'extresorer popular, es tractaria del cas de corrupció més greu de la història de la democràcia. Un cas que posa en qüestió l'estructura financera del primer partit de l'Estat i el d'un president, Mariano Rajoy, que ha hagut de demanar ajuda a Europa per rescatar els bancs espanyols.

Van haver de passar 24 hores des de la publicació de les amenaces de Bárcenas perquè el PSOE -amb el suport d'Esquerra Plural- demanés la compareixença urgent de Rajoy al Congrés per donar explicacions. I no ho va fer el líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, sinó el número tres del partit, Óscar López.

Fins ahir a les vuit del vespre Rubalcaba no es va pronunciar sobre les amenaces i ho va fer per repetir que "cada setmana [Bárcenas] descarrega sobre el PP i ningú dóna explicacions". "El cas està cada dia pitjor", va etzibar.

L'explicació de la tebior del PSOE està en el tarannà del seu secretari general. Rubalcaba està convençut que aquest cas s'ha de denunciar però sense fer gaire enrenou perquè pot acabar esquitxant els socialistes, no tant pels possibles paral·lelismes amb el cas dels ERO d'Andalusia, sinó perquè creu que els casos de corrupció no desacrediten el partit protagonista de la trama, sinó tota la classe política, i fan un mal irreparable al bipartidisme, tal com acrediten les enquestes dels últims mesos.

Aquesta tesi és compartida pel president d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, que d'ençà que va començar la investigació del cas Pallerols sempre ha optat per evitar qualsevol valoració dels casos judicialitzats. De fet, ahir va ser l'última vegada que Unió va esquivar pronunciar-se sobre les confessions de Bárcenas.

De moment, els atacs reals del PSOE se centren en Cospedal. López la va desafiar a presentar una denúncia contra Bárcenas després que l'extresorer assegurés que és l'única per la qual ell va cometre una irregularitat quan el PP de Castella-la Manxa li va encarregar que cobrés una comissió de 200.000 euros a canvi de l'adjudicació d'una contracta municipal. La número dos del PP va respondre que, "malgrat que sembla que el PSOE no se'n va assabentar", ella "ja fa temps" que va presentar una denúncia contra Bárcenas.

Cospedal, a l'estil del PP, va assumir el cost de ser la número dos del partit, alhora que la seva homòloga del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, mirava cap a una altra banda en els cursos d'El Escorial imitant Rajoy, que vol seguir fent creure que si ell no diu res de Bárcenas ningú els relacionarà. Un desig molt allunyat de la realitat.

stats