Tema del dia 03/08/2013

El govern del PP confirma que l'OCDE avaluarà la reforma laboral

Joan Faus
2 min
La ministra Báñez va explicar ahir que es faran "ajustos menors" a la reforma laboral.

Madrid.Gairebé un any i mig després de l'aprovació de la reforma laboral, el govern espanyol va presentar ahir el seu informe d'avaluació de la norma, que havia de ser de les més importants de la legislatura i vital per frenar la sagnia de la destrucció d'ocupació. El document, com era previsible, només té bones paraules per a la reforma. Un cop feta aquesta avaluació, l'executiu ha escollit l'OCDE com a l'organisme independent encarregat de fer una anàlisi de la llei, tal com ja va avançar l'ARA el 15 de juliol.

Amb l'elecció de l'anomenat club dels països rics, la Moncloa es garanteix una valoració positiva, ja que l'OCDE no només ha lloat la reforma més d'un cop, sinó que també ha demanat que vagi més enllà, per exemple, abaratint més la indemnització per acomiadament o impulsant un contracte únic.

La llei ha salvat 200.000 feines

En el seu informe, que es coneixerà a la tardor, l'organisme analitzarà l'impacte del nou marc laboral i farà recomanacions. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la titular d'Ocupació, Fátima Báñez, va dir que un cop es disposi de la valoració de l'OCDE es faran "ajustos menors" a la llei, com una simplificació dels tràmits contractuals. Ocupació, però, va descartar abaratir més l'acomiadament.

Segons el document del ministeri, la reforma ha evitat la destrucció de 225.000 llocs de treball en el seu primer any d'aplicació, ha reduït la taxa de creixement interanual de l'atur i la temporalitat, i permetrà crear ocupació amb un creixement del PIB de l'1% en lloc del 2% com fins ara. No obstant, l'informe del govern del PP obvia que l'atur va créixer el 2012 força més del previst per la Moncloa i que es manté la dualitat entre treballadors fixos i temporals, com va advertir precisament ahir l'FMI [vegeu la notícia de dalt].

D'altra banda, l'executiu també va aprovar que les persones que han treballat a temps parcial menys de 15 anys tinguin pensió de jubilació, com va establir la justícia. La quantia respectarà el mínim legal i es calcularà amb un coeficient que multiplicarà per 1,5 els anys laborals.

stats