Tema del dia 15/08/2013

Omar Ashour: "La qüestió és si mana l'exèrcit o si el poder és a les institucions"

C.m.
2 min

Com reaccionaran ara els Germans Musulmans?

És molt imprevisible, però crec que han après dues coses: que tenen capacitat de mobilització i que no poden guanyar a través de la violència. Han sorgit campaments en altres ciutats. Però ara el conflicte depassa els Germans Musulmans: són els partidaris de Mursi i la gent de diferents tendències que és contrària a la junta militar. Els opositors s'han multiplicat per deu. La situació està fora del control de qualsevol partit polític.

Qui forma l'aliança contra el cop?

Hi ha la coalició per la legitimitat, que defensava Mursi, però també crítics amb el seu lideratge, que prefereixen tenir-lo com a rival polític que el retorn a un poder militar. Hi ha liberals, sectors del Moviment 6 d'Abril i fins i tot alguns líders coptes. També organitzacions de la societat civil, com els Joves contra el Cop, que no estan d'acord amb Mursi però s'oposen a la junta militar.

¿La coalició que va donar suport als militars trontollarà?

El que estem veient marcarà Egipte per als pròxims anys. Perquè el que vivim és una crisi de legitimitat. La qüestió és qui mana a Egipte: ¿les institucions electes o l'exèrcit? A Egipte no hem tingut l'oportunitat de desenvolupar unes institucions democràtiques. El procés s'ha avortat massa ràpid.

Tem una guerra civil?

El país està molt dividit. Molta gent encara no és capaç de creure el que ha vist. No crec que hi hagi una guerra civil perquè no hi ha un equilibri de forces: l'exèrcit és un dels més poderosos del Pròxim Orient. Crec que hi haurà més accions de resistència civil que poden ser reprimides. Però només es pot donar un escenari a l'algeriana al Sinaí o l'Alt Egipte: no al Caire.

stats