Publicitat
Publicitat

Obama i Raúl Castro: una encaixada de mans simbòlica

Fidel va ser el gran amic americà del líder sud-africà

Nelson Mandela en continua fent de les seves. El llegat de Madiba es va fer sentir ahir de moltes maneres a l'estadi FNB de Soweto, però potser un dels gestos que passaran a la història serà la salutació cordial de dos arxienemics. El president sud-africà, Barack Obama, camí de pronunciar el seu discurs, va aturar-se davant de Raúl Castro, li va estirar la mà i el líder cubà va respondre-li amb una encaixada i un somriure.

L'acció va capitalitzar la informació del funeral i va despertar tot de teories sobre el futur de dècades de separació a l'estret de Florida, però sobretot va transmetre una de les principals virtuts de Mandela: el respecte als enemics. El líder antiapartheid va fer aquest gest fins a la sacietat "quan va encaixar la mà als seus enemics de l'apartheid malgrat que tothom li deia que fes el contrari -recordava ahir Zelda la Grange, assessora personal del líder sud-africà-. La manera amb què t'apropes a la gent determina la manera com et tracten".

Caldrà veure si el gest d'Obama i Raúl Castro és alguna cosa més que una encaixada simbòlica. Però el cert és que l'expresident nord-americà Bill Clinton i Fidel Castro també van saludar-se l'any 2000 a les Nacions Unides i des de llavors poca cosa ha canviat a part del tímid oberturisme del règim castrista. "Crec que el gest és remarcable -puntualitzava ahir l'expresident Jimmy Carter, també present als funerals-. Espero que sigui un bon auguri per al futur". L'oposició cubana de Florida no ho veia gaire clar. Marc Caputo, analista polític del Miami Herald , explicava que a l'illa alguns només havien destacat que Obama havia "fet una reverència" a Castro, i no tenien en compte que el líder cubà és més baix.

La convergència ahir d'un centenar de caps d'estat a Sud-àfrica va recordar la transversalitat de Mandela. Però si d'algú era amic en sortir de la presó era de Fidel Castro, a qui va visitar el 1991. "Ara una gent que ha donat suport al règim de l'apartheid durant 40 anys ens alerta sobre Cuba", va dir llavors. I és que els EUA van considerar Mandela terrorista fins al 2008.

Rajoy vincula Mandela i la unitat d'Espanya

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va apel·lar ahir a la figura de Nelson Mandela per reclamar la unitat d'Espanya. Rajoy va subratllar el llegat de concòrdia que deixa el mandatari sud-africà i el va vincular al desig que tots els espanyols estiguin units en "els grans temes essencials" com la "unitat" d'Espanya. El president va remarcar que Espanya "és el país més antic d'Europa" i el que té "la unitat nacional aconseguida des de fa més temps". I va afegir que qüestionar aquests plantejaments "està fora de lloc".

Pel president del govern, l'estadi Soccer City de Johannesburg, on es va celebrar el multitudinari comiat de Mandela, és un lloc emblemàtic perquè és on Espanya es va proclamar campiona del món de futbol. "És impressionant. Aquest estadi és on Espanya es va proclamar campiona del món de futbol. És un moment molt bonic i és un dels llocs més emblemàtics de Sud-àfrica, i ho serà encara més a partir d'ara", va assenyalar Rajoy.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF