CRISI MERCAT LABORAL
Tema del dia 03/08/2013

L'FMI recomana a Espanya una rebaixa salarial del 10%

L'atur es mantindrà per sobre del 26% fins al 2018

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonEl Fons Monetari Internacional (FMI) veu brots verds en l'economia espanyola, però no es traduiran en creixement fins al 2015 -i serà tan sols d'un 0,3%-. La recuperació econòmica, doncs, es manté i es mantindrà tossudament lenta. L'organisme presidit per Christine Lagarde preveu un lustre de creixement econòmic dèbil per sota de l'1% i, per tant, incapaç de generar prou ocupació per reduir un atur "inacceptablement elevat", que seguirà per sobre del 26% fins al 2018.

Davant d'aquestes xifres l'informe del Fons sobre l'estat econòmic espanyol recomana un pacte social entre empresaris i sindicats per aconseguir que les empreses augmentin la contractació laboral a canvi d'una rebaixa salarial que podria ser de fins a un 10%. A més, exigeix al govern espanyol que continuï amb les reformes i adopti "noves mesures decisives per generar creixement i ocupació". Entre aquestes mesures, una nova política fiscal que inclogui una reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social que haurà de compensar amb un augment dels impostos indirectes.

James Daniel, cap de missió de l'FMI per a Espanya, va assegurar ahir que el país ha guanyat competitivitat gràcies a l'última reforma laboral -que ha permès un augment de les exportacions espanyoles-, però va lamentar que aquesta millora s'hagi produït per la pèrdua de llocs de treball en lloc d'una reducció dels costos laborals. Per això, planteja "a efectes il·lustratius" abaixar els sous un 10% en els dos anys vinents, reduir les cotitzacions de la Seguretat Social un 1,7%, i incrementar l'IVA un cop s'hagi produït la retallada salarial. El resultat d'aquesta política, segons l'informe, seria "un impacte positiu significant sobre el creixement" del país i una reducció de l'atur "d'entre 6 i 7 punts percentuals per al 2016".

Malgrat tot, els analistes de l'FMI reconeixen que l'acord entre sindicats i empresaris serà "difícil d'aconseguir" i creuen que la taxa de desocupació tocarà el seu sostre aquest any amb un 27,2%. A més de la rebaixa salarial, també recomanen reduir la dualitat del mercat de treball i millorar les polítiques actives per als joves i els treballadors poc qualificats. Espanya, segons l'organització, "ha d'establir un contracte indefinit amb costos d'acomiadament inicialment baixos i que augmentin de manera progressiva amb l'antiguitat en el treball".

Creixement dèbil i tensió social

L'FMI reconeix que les futures polítiques econòmiques del govern de Mariano Rajoy es veuran afectades per l'augment de la tensió social que han generat dos anys de fortes retalles públiques i reformes impopulars: "El context econòmic ha reduït la popularitat dels dos principals partits, i això pot complicar el suport de noves reformes difícils".

S'espera que el producte interior brut espanyol caigui un 1,6% aquest any, s'estanqui el 2014, i comenci a registrar un creixement modest del 0,3% el 2015. No serà fins al 2018, però, que el PIB superarà la cota de l'1%, en concret, amb un repunt de l'1,2%. "Veiem una recuperació, però només una recuperació feble, amb un creixement perjudicat per la inevitable consolidació fiscal de les llars, les empreses i el govern", va dir Daniel.

El cap de la missió de l'FMI per a Espanya també es va mostrar preocupat per "un augment de les tensions centre-regions". Tot i així, va assegurar que el risc d'un sistema d'autonomies insostenible s'ha reduït gràcies als grans esforços dels seus governs per reduir "considerablement" els seus dèficits i augmentar la transparència dels seus comptes. D'altra banda, el seu equip preveu que Espanya incompleixi els objectius de dèficit fins al 2018.

stats