Tema del dia 26/08/2013

L'Estat i Catalunya han retallat el mateix des del 2010: un 23%

R.t.
2 min

Barcelona.El Govern es queixa sovint que l'Estat centrifuga les retallades. Tot i això, una anàlisi acurada de les dades ho pot contradir. Si bé és cert que l'executiu central es reserva la majoria del sostre de dèficit, això no es tradueix automàticament en menys necessitat de retallar. Això és així perquè l'Estat ha de fer front a nombroses despeses que en bona part no depenen de decisions polítiques, com ara les prestacions d'atur -creixen si augmenta la desocupació-, les pensions, els interessos del deute -molt superiors als de la Generalitat-, les transferències a altres administracions públiques -com el fons de liquiditat autonòmica (FLA) o els crèdits ICO a proveïdors- o el rescat bancari forçat per Brussel·les. Restant aquestes partides, les despeses polítiques dels ministeris suposen menys d'un terç del total del pressupost estatal.

En el cas dels comptes catalans, també hi ha partides poc susceptibles a patir retallades -els interessos del deute o les ajudes als ens locals-, però suposen una part menor de la despesa total, basada sobretot en polítiques socials. Així, les tisorades en les partides susceptibles de patir-ne de l'administració de l'Estat i de la Generalitat entre el 2010 i les últimes dades d'execució pressupostària disponibles -juny i maig del 2013- són semblants en percentatge per bé que de naturalesa diferent.

La catalana, més dramàtica

Mentre les de l'Estat se centren en les infraestructures i la indústria, les catalanes ho fan en polítiques socials (salut i educació). L'executiu central ha retallat la despesa on podia un 23,8% -10.940 milions- i el Govern en un 23,4% -5.906 milions.

Tanmateix, això no vol dir que l'Estat ja no pugui retallar més. Mentre la Generalitat ha tocat os en polítiques socials, l'Estat partia d'una base més gran d'on reduir despesa sense posar en risc la cohesió social. Així, manté ministeris sense competències com el de Sanitat o el d'Educació i Cultura, que van gastar 5.520 milions el 2012. Igualment, des del 2010 només han gastat més dues partides estatals: subvencions al transport... i defensa.

stats