Publicitat
Publicitat

Grècia se suma a la Xina i enfonsa les borses fins a mínims anuals

Els mercats no tenen ni un minut de descans a l’estiu. I la crisi grega ha portat les borses a pèrdues, agreujades per les males dades que arriben de la Xina. L’Íbex-35, el selectiu de la borsa espanyola, va lluitar ahir a primera hora per intentar recuperar-se de les pèrdues de dijous (-1,81%). Però la situació a Grècia, amb la dimissió d’Alexis Tsipras, la caiguda de la producció industrial a la Xina i les perspectives d’un augment dels tipus d’interès als Estats Units van ser el cop de gràcia.

A la sessió d’ahir, l’Íbex-35 es va deixar gairebé un 3% més (-2,98%) i va perdre els 10.300 punts; per tant, va entrar en pèrdues anuals. Amb el descens d’ahir el selectiu espanyol va encadenar quatre jornades de baixades amb una pèrdua acumulada del 5,58% en la pitjor setmana borsària de l’any i en tancar a 10.271 punts se situa per sota de l’inici de l’any. El suport dels 10.300 punts havia marcat precisament el rebot en els anteriors cicles baixistes d’aquest any al febrer i al juny.

Pèrdues generalitzades

L’espanyol no va ser l’únic mercat que va patir les conseqüències de la inestabilitat. Les borses asiàtiques van tancar amb pèrdues i quan van obrir els parquets a Europa es van instal·lar en els números vermells. Les pèrdues es van generalitzar i Zuric va caure el 3,36%; París el 3,19%; l’índex Euro Stoxx 50 el 3,17%; Frankfurt el 2,95%, i Milà i Londres el 2,83%.

A la borsa espanyola tots els grans valors van caure. Inditex va perdre el 3,38%, Repsol el 3,27%, el Santander i el BBVA el 3,17%, Iberdrola el 2,54% i Telefónica el 2,48%. Però la caiguda més important de les grans empreses de l’Íbex la va patir IAG -la matriu d’Iberia i Vueling-, amb un 4,34%, seguida de la catalana Grifols, amb un 4,25%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF