Tema del dia 17/08/2013

Farah Halime: "Riad vol esclafar els Germans Musulmans i enviarà més diners"

M.f.f.
1 min

Quina és la situació econòmica del govern egipci?

Ara és desastrosa, tot està parat. Ha tancat la borsa, la gent no va a treballar pel toc de queda i les grans empreses estan marxant. Preveig que els diners que han avançat els països del Golf s'acabaran molt ràpid, sobretot per la pressió monetària que estem patint.

¿Creu que s'acabarà l'ajuda dels EUA?

Hi ha molta pressió. Moralment és reprovable perquè l'exèrcit que reprimeix bàsicament està pagat per Washington. Però des d'un punt de vista estratègic és molt més complicat. Segur que ara ho estan discutint. Si tallen les ajudes veurem una reacció en cadena en el mateix sentit per part de la UE.

L'exèrcit s'aferra, doncs, a l'ajuda de l'Aràbia Saudita.

Veuen que és l'ajuda més realista ara mateix. Tant Riad com Kuwait i els Emirats Àrabs Units estan molt contents de veure com esclafen els Germans Musulmans i seguiran pagant els pròxims mesos a la junta militar perquè ho faci. Estan en joc els seus interessos polítics a la regió. Qatar ha donat molts diners a Mursi i ara està tenint un perfil molt baix en tota aquesta crisi.

¿És possible un crèdit de l'FMI, tal com s'especulava amb Mursi?

L'FMI fa temps que s'ha desvinculat d'Egipte. No mourà peça fins que tingui un govern electe creïble.

Com controlen els militars l'economia a Egipte?

L'exèrcit té muntat un imperi econòmic: controla un 10% de l'economia. Té des de fàbriques de macarrons a neveres. No volen perdre el poder, veien que l'economia s'ensorrava amb Mursi i van recuperar el poder.

stats