Balears 10/05/2015

Eivissa: una diversificació que podria acabar amb el bipartidisme

Aquesta diversificació no farà més que posar en perill les majories absolutes, un concepte que els partits minoritaris volen aniquilar

Bea Roselló
2 min
Un total d’onze formacions aspiren a presidir el Consell d’Eivissa.

EivissaAl Consell d’Eivissa són onze les formacions que aspiren a arrabassar el lloc a l’actual president del Govern, Vicent Serra, del Partit Popular, que torna a presentar-se com a cap de llista. En aquest cas, formacions en auge en altres municipis, com pot ser Proposta per les Illes, han optat a fer el salt a la màxima institució, com també el PREF, exsoci de govern del PP a Vila i actualment amb dos regidors al Consistori. Amb vista al proper 24 de maig, a la màxima institució insular Podem i Guanyem són les úniques formacions que han format coalició amb l’objectiu de finalitzar amb el bipartidisme i, segons expliquen reiteradament, amb la finalitat de donar protagonisme al ciutadà dins de les institucions i portar a terme un canvi de gestió.

Aquesta diversificació no farà més que posar en perill les majories absolutes, un concepte que els partits minoritaris volen aniquilar. Si fos així, la diversificació del vot es convertiria en una arma perillosa, ja que els pactes postelectorals seran una nova fase que s’hauran de superar, encara que els partits majoritaris eviten parlar d’aquest tema i imaginar-se un possible escenari, entre altres coses, per la negativa mostrada per part de Podem i Guanyem fins ara a formar un gran pacte d’esquerres.

Moviments ciutadans

Pel que fa als municipis, cal destacar l’aparició del moviment ciutadà, Reinicia Sant Antoni, un moviment de gent jove que des de fa alguns anys denuncia suposades irregularitats del municipi de Sant Antoni, com també el turisme de borratxera. Aquest grup ha rebut el suport de moltes formacions, entre les quals hi ha Guanyem oiERC, que han optat per no presentar candidatura en aquest Consistori i han deixat així via lliure a la formació incipient. El PP de Sant Antoni presenta com a cap de cartell José Sala, que va ser alcalde del municipi ara fa quatre anys i senador per Eivissa en la legislatura actual.

Sant Josep, per la seva banda, és un enclavament en el qual s’haurà d’observar com reacciona la ciutadania després de la moció de censura presentada pel Partit Popular i Alternativa Insular, que va arrabassar el govern al socialista Josep Marí Ribas. A més a més, és Sant Josep el municipi on es presenten més formacions, fins a tretze, fet que previsiblement diversificarà el vot. Sant Joan i Santa Eulària, per part seva, són nuclis on el Partit Popular sempre ha estat el guanyador, tot i les opcions i els candidats que s’han presentat en les diferentes eleccions. En aquesta ocasió, tant el candidat de Sant Joan, Toni Marí Carraca, i el de Santa Eulària, Vicent Marí, pel PP repeteixen candidatura per intentar repetir els resultats de les eleccions passades, en què van guanyar per majoria absoluta, sense gens de por.

stats