14/05/2015

Dos alcaldes bessons per governar el Voltreganès

3 min
Dos alcaldes bessons per governar el Voltreganès

Els han confós més d’una vegada i més de dues. No és estrany. Són com dues gotes d’aigua. A la semblança física hi afegeixen postulats ideològics compartits -que beuen de la socialdemocràcia-, militància al PSC i responsabilitats de govern en municipis veïns: Xavier Vilamala és l’alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà des del 2007 i Sergi Vilamala és l’alcalde de les Masies de Voltregà des del 2003. Tots dos opten a la reelecció i també parteixen com a favorits a les travesses del 24-M a Osona. Per mantenir el timó dels dos ajuntaments esgrimeixen l’acció de govern i els beneficis que comporta que dos municipis amb tants llaços vagin de bracet. Com una família ben avinguda.

Els Vilamala -així se’ls coneix al Voltreganès- representen una de les poques quotes de poder socialista a Osona, feu històric de CiU. A Vic, per exemple, sempre hi ha governat un alcalde de la federació. Però el Voltreganès fa diversos mandats que ha canviat de color polític, i aquests germans bessons en són els responsables. Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (UB), Sergi Vilamala compagina les funcions d’alcalde, diputat socialista al Parlament -va entrar a la cambra després de les fugues de dirigents crítics amb el partit- i primer secretari del PSC d’Osona. Ara està en excedència de la tasca de director de serveis de joventut i promoció turística de la Diputació de Barcelona. Llicenciat en biologia per la UB, Xavier Vilamala reparteix el seu temps entre l’alcaldia, els negocis particulars i la feina en una gran empresa del sector químic: dirigeix un departament en una firma catalana que també té seus a Portugal, França, el Marroc, Algèria i Turquia. L’alcalde de Sant Hipòlit -que és conseller nacional del PSC- argumenta els avantatges del regnat de dos projectes germans al Voltreganès, una entesa visualitzada en la creació de la comunitat de municipis, un ens per coordinar la prestació de serveis. “La complicitat personal i de sigles ho facilita. En una família, sempre hi ha discussions, però se sol arribar a un acord. És la lògica que ens guia, perquè hi ha interessos comuns. Però que ningú es pensi que és fàcil, perquè els acords no depenen només de nosaltres sinó dels regidors dels dos pobles”, explica Xavier Vilamala. “Per fer possible la comunitat de municipis hi ha influït que governem tots dos, però el debat sempre s’ha fet als ajuntaments i ha imperat el sentit comú”, afegeix l’alcalde de les Masies de Voltregà. Tanta complicitat en la gestió ha provocat que rivals electorals hagin acusat els alcaldes d’estar al servei del consistori veí.

Exhibir gestió de govern

Però els Vilamala subratllen l’obra de govern, i ho fan amb vehemència. I defensen la marca del PSC, per molt que, segons les enquestes, cotitzi a la baixa. Subratllen també que els comicis locals responen a altres dinàmiques, allunyades del debat nacional que tant ha castigat els socialistes. “El 24-M es voten els governs municipals. No es vota res més que això”, apunta el primer secretari del PSC d’Osona. “La gent t’ha de valorar per la gestió a l’Ajuntament”, esgrimeix Xavier Vilamala. Recorda, però, que Sant Hipòlit va ser un dels primers pobles amb alcalde socialista que va sumar-se al registre de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Els bessons es reivindiquen per governar al Voltreganès.

stats