PRÒXIM ORIENT, L'ETERN CONFLICTE
Tema del dia 15/08/2013

Diàleg discret entre Israel i Palestina

Tres anys després, les converses arrenquen sense càmeres i marcades per l'escepticisme

Cristina Mas
3 min

Barcelona.Els negociadors d'Israel i l'Autoritat Palestina es van reunir ahir en algun lloc de Jerusalem en la més absoluta discreció, en les primeres converses directes des de fa tres anys. Fonts diplomàtiques britàniques reconeixen ahir que "l'atmosfera no és positiva". Els Estats Units, que han impulsat l'enèsima ronda de diàleg, es van limitar a informar que les trobades continuaran en els pròxims dies, fora del focus mediàtic, i que s'alternaran entre Jerusalem i la ciutat palestina de Jericó. Les expectatives són tan baixes que ni tan sols hi va haver foto de la trobada de les delegacions encapçalades per Saeb Erekat, negociador de l'Autoritat Palestina, i Tzipi Livni, ministra de Justícia israeliana.

Gestos contradictoris

Israel allibera presoners, però amplia les colònies

Les negociacions van arrencar després de gestos contradictoris d'Israel: dimarts a la nit 26 presos palestins -d'un total dels 104 que han de sortir en llibertat en els pròxims nou mesos- que feia més de dues dècades que estaven tancats van ser alliberats enmig de mostres d'alegria a Gaza i Cisjordània. El president palestí, Mahmud Abbas, va rebre els que van tornar a Ramal·lah des del palau presidencial. "Ens felicitem pels nostres germans que han deixat la foscor de la presó per veure la llum del sol de la llibertat. I recordem que aquests són només els primers", va dir Abbas a la multitud que celebrava l'alliberament.

Però el gest arribava després del tercer anunci en una setmana d'ampliació de les colònies a Jerusalem Est, on Israel ha projectat 3.300 noves vivendes. Les últimes converses entre Israel i l'Autoritat Palestina es van tallar el setembre del 2010 precisament per la negativa del govern de Benjamin Netanyahu d'allargar la moratòria a la construcció i expansió de les colònies a Cisjordània.

Sense precondicions

No hi ha compromisos previs per consolidar el procés

"Els palestins no creuen en aquest procés i els israelians no el volen", resumia ahir a The Independent Robert Fisk, veterà corresponsal al Pròxim Orient. Un dels principals arguments per a l'escepticisme és la falta de compromisos previs en cap dels temes claus per a un acord de pau que cada any que passa sembla més llunyà, veient com avança la colonització israeliana sobre el mapa de Cisjordània. Abans d'asseure's a negociar, Israel no s'ha compromès a aturar l'ampliació de les colònies ni a acceptar la base de les fronteres del 1967 anteriors a la Guerra dels Sis dies. "Aquestes converses fracassaran perquè només pretenen fer contents els Estats Units", apunta Abdel-Madijd Sweilam, analista palestí. "Washington sap que la seva estratègia ha fracassat amb la Primavera Àrab i vol forçar israelians i palestins a parlar, no perquè les converses puguin donar resultats, sinó perquè necessita que es produeixin", afegeix.

De l'ONU al cara a cara

Abbas accepta aparcar els recursos internacionals

L'estratègia de l'Autoritat Palestina davant d'un procés encallat va ser internacionalitzar la seva causa trucant a la porta de l'Assemblea General de l'ONU, on va obtenir un simbòlic reconeixement com a estat observador. La decisió es va viure amb alarma a Tel Aviv, temerós de perdre legitimitat internacional. Ara Abbas s'ha compromès a no fer ús dels drets que li reconeix el nou estatut -com la possibilitat de denunciar Israel per crims de guerra davant del Tribunal de l'Haia- mentre durin les converses. La mateixa Livni ha declarat que "les negociacions aturaran la bola de neu que roda contra nosaltres a l'ONU".

El lideratge palestí, en crisi

La reconciliació entre Hamàs i Fatah s'allunya

Hamàs, que governa a la franja de Gaza, ha desautoritzat les converses avalades per Fatah. Les dues faccions palestines havien iniciat una reconciliació sota els auspicis dels Germans Musulmans d'Egipte, però el cop que va derrocar el president Mohammed Mursi el 3 de juliol ha afeblit els islamistes palestins i ha trencat la reconciliació. Abbas té el mandat caducat i lidera una Autoritat Palestina que només governa a Cisjordània i que està en fallida financera.

Netanyahu i els falcons

El govern israelià, dividit davant les converses

Si la interlocució palestina està en crisi, la israeliana no sembla disposada a avançar. Al govern de Benjamin Netanyahu hi ha forces d'ultradreta, com el ministre d'Economia, Neptali Bennett, i el d'Habitatge, Uri Ariel, portaveus dels colons, que criden obertament a l'annexió de tot Cisjordània i a expulsar "els àrabs".

L'estat palestí, inviable

La colonització imposa fets consumats sobre el terreny

"El temps per tenir el vostre estat s'acaba", va advertir el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, als palestins. Molts analistes coincideixen que la colonització israeliana de Cisjordània sembla irreversible. "Livni es refereix al mur que s'endinsa en territori de Cisjordània com una futura frontera i pretén annexionar els grans blocs d'assentaments a Israel, cosa que impedeix un estat palestí viable", explica l'analista Norman Finkelstein.

stats