Efímers Tema del dia 20/02/2014

Comença la fase de liquidació?

i
Llibert Ferri
2 min

PeriodistaNingú no sap què pot passar a Ucraïna en les pròximes hores, però sí que era intuïble l’onada violenta que podia preparar-se o executar-se un cop clausurats els Jocs d’Hivern de Sotxi. O bé entrats en la recta final de la cloenda, tal com està passant. ¿Ha començat, doncs, el pla de liquidació d’una revolta que fastigueja tant Ianukóvitx com Putin, al mateix temps que posa nerviosos oligarques locals com Víktor Pintxuk i Dmitri Firtaix? Una revolta, també, que fa pujar els colors a una Unió Europea desorientada i impotent, i que fa evocar a Durão Barroso les maldats soviètiques de la sobirania limitada però sense plantejar cap solució efectiva.

Durant quinze dies, el règim ha anat estirant el xiclet de les ambigüitats amb uns indults que no acabaven de ser una amnistia; amb ofertes d’entrar al govern a uns polítics opositors sobrepassats pel carrer, i amb vagues promeses d’eleccions que no s’han acabat de concretar. Tot mentre la força de xoc de Ianukóvitx -la milícia dels Berkut- i els sectors pro Europa ultranacionalistes -aficionats a obrir caps i a encendre focs- s’anaven mirant d’una banda a l’altra de les barricades sabent-se codipositaris de la clau que activa tots els detonants. Entre aquest dos fronts hi havia un moviment democràtic, expressió d’una societat civil encara fràgil, però que se sap avantguarda mobilitzadora d’un país que se sent dividit però no pas trencat. La Ucraïna que exigeix una vida millor és tant la de l’oest, sempre seduïda per Europa, com la del sud i de l’est, sempre pendent de Rússia, i la del mig, la de Kíev, representativa d’anhels socials i nacionals de totes dues. I és aquest moviment democràtic, que ben bé podria guanyar unes eleccions no pas amb majoria abassegadora però sí amb una de prou qualificada, és aquest moviment el que està en perill de ser liquidat. I amb ell l’enèsima oportunitat d’Ucraïna d’espolsar-se aquesta mena de fatalitat històrica que li impedeix la plena cohesió social i nacional i la col·loca a frec del precipici geopolític.

Sortir de la mediocritat

“Ucraïna encara no ha mort”, diu el primer paràgraf de l’himne nacional ucraïnès. Ho recorda el professor britànic Timothy Garton Ash alhora que alerta que una Ucraïna democràtica és molt necessària per a una Europa també democràtica que vulgui sortir de la mediocritat en què està atrapada. Però si ara mateix la UE no actua amb decisió, ben segur que Putin s’encarregarà de posar les coses “al seu lloc”, és a dir, a l’òrbita del Kremlin. El que a Moscou en diuen la “confusió d’Ucraïna” no és altra cosa que una pulsió d’inseguretat que Rússia no està disposada a permetre’s.

stats