Tema del dia 02/08/2013

CiU i PNB, els únics que no demanen la dimissió

Duran alerta del perill d'inestabilitat i Bosch i Coscubiela acusen Rajoy de mentir

Marc Colomer
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida ahir en la seva intervenció al Senat durant la compareixença del president Mariano Rajoy.

Barcelona." Delendus est Mariano Rajoy " ("Mariano Rajoy ha de ser destruït"). El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, recorria a la cita mítica (" Delenda est Carthago ") amb què acabava els seus discursos al Senat romà Cató el Vell durant l'última de les guerres entre Roma i Cartago. " Delendus est Mariano Rajoy " esdevenia ahir també el crit de guerra i fil argumental de l'oposició al PP durant la compareixença del president Rajoy, que no va convèncer cap dels adversaris polítics. De fet, res que no estigués escrit prèviament en el guió preestablert. "Fi de la cita. S'ha acabat la festa", reblava Bosch.

Només CiU i el PNB van atorgar encara el benefici del dubte al president del govern espanyol, però amb avisos explícits i molt clars: "Expliqui tot el que sap i tot el que pot sortir en el futur si no vol ser víctima dels seus propis silencis", demanava ahir el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. Perquè si bé per Duran a Espanya "no li convé de cap manera desestabilització i anticipar eleccions" per la situació econòmica crítica que travessa, si s'acabés demostrant que Rajoy ahir va mentir llavors sí que veuria "justificat" demanar-ne la dimissió.

En canvi, la resta de grups de l'oposició catalanista al Congrés, des dels diputats del PSC integrats en el grup del PSOE fins als republicans d'ERC, passant per ICV, ja parteixen de la base que la versió de Rajoy no s'aguanta. Tant és així que el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, no va dubtar a demanar a Rajoy que se'n vagi. "Aquest país no mereix un president corrupte". Ho va fer en una intervenció molt dura que va irritar la bancada popular. Fins al punt que el president de la cambra baixa, Jesús Posada, va haver de cridar a l'ordre els seus companys de partit, que van proferir insults a Coscubiela. El cap de files ecosocialista al Congrés va acusar Rajoy de ser "un col·laborador necessari" i "encobridor polític" de Bárcenas. "Vostè no pot governar", afegia el republicà Alfred Bosch al president del govern espanyol.

El debat territorial es cola

El cert, però, és que si es té en compte la rèplica de Rajoy, les asseveracions del catalanisme polític a les Corts espanyoles no van aconseguir l'atenció que buscaven. Rajoy ho va convertir en un pols amb Rubalcaba, i no es va molestar ni tan sols a respondre als partits catalans, que no perden de vista que la batalla política a Catalunya ara ja és una altra, que supera l'esquema clàssic a Madrid.

Duran apel·lava a la necessitat de posar tota la carn a la graella per encarar un autèntic procés regenerador fonamentat en la "radicalitat democràtica". Per això, exigia "transparència" per restablir la confiança de la ciutadania. I, evidentment, que el president del Tribunal Constitucional fos un militant del PP, va fer constar Duran, va en la direcció oposada. Més explícits van ser els portaveus d'ICV i ERC. "El PP corromp tot el que toca. Corromp la democràcia quan nega el dret a decidir del poble de Catalunya", va etzibar Coscubiela. I Bosch va instar-lo a "passar de l'estat de la negació de la democràcia a la plena democràcia". "¿Vostè no ha rebut un sobre amb una carta dins del president català? Se l'ha mirat? L'ha llegit? ¿Pot respondre-li, si no li sap greu? No em digui que no sap obrir sobres. No el creiem".

stats