SOCIALISTES REMOR INTERNA
Tema del dia 30/08/2013

Chacón manté la intenció de batallar pel PSOE

La fins ara diputada del PSC no descansarà en la seva lluita contra el procés sobiranista

M. Eugènia Quetglas
4 min

Madrid.Carme Chacón no plega. Deixa el seu escó al Congrés per anar a donar classes de dret comparat a Miami amb "bitllet d'anada i tornada". L'exministra serà físicament als Estats Units, però vol seguir present en la política espanyola i, de rebot, en la catalana. Avisa els rivals que des d'allà seguirà la seva lluita contra el procés sobiranista i la batalla per renovar el PSOE. No confessa obertament que es presentarà a les primàries per liderar el socialisme espanyol quan es convoquin, però deixa entreveure que ja té la inscripció a punt.

Chacón no renuncia a res i vol aconseguir ser la primera dona de la història que lideri el PSOE. Ahir, fidel al seu estil, es va presentar davant els mitjans de comunicació amb un discurs estudiat al mil·límetre en què pretenia mostrar-se com l'alternativa a Alfredo Pérez Rubalcaba, però sense acabar de mostrar totes les seves cartes. "Tornaré amb el dorsal que vulguin els meus companys", repetia una vegada rere l'altra quan li preguntaven si es presentarà a les primàries, com si participar en la cursa de la successió no depengués en primera instància d'una decisió personal.

Això sí, tot just començar va recordar que ella fa un any i mig va presentar un "projecte de renovació generacional i política" al PSOE que "segueix vigent" i que -segons la ja exdiputada- es pot fer extensiu a la resta de partits i institucions perquè, al seu parer, "donen mostra de desgast i deteriorament", un avís més que clar al veterà Rubalcaba per si n'hi quedava algun dubte.

El que no queda clar és si Chacón ha mesurat bé els temps. D'entrada sembla que Rubalcaba no està disposat a convocar primàries fins, com a mínim, passades les eleccions europees previstes per al maig del 2014, ja que és el compromís que hauria adquirit davant la federació andalusa, però ningú pot assegurar que no canviï d'opinió. De fet, el socialisme basc en pes li ha demanat que les convoqui ja, cosa que agafaria Chacón a contrapeu (a Miami). En qualsevol cas, Rubalcaba manté el seu compromís, assumit després de guanyar el congrés de Sevilla fa un any i mig, d'esgotar el seu mandat al PSOE.

Chacón, dolguda

Chacón va admetre que no serà la primera a saber la data de les primàries, i és que l'exministra de Zapatero no dissimula que està molesta amb el tractament que rep de l'actual direcció del PSOE d'ençà que va perdre la secretaria general en el trenta-vuitè congrés del partit. El seu entorn creu que és inacceptable que una política del seu nivell, que ha estat ministra de dues carteres i vicepresidenta del Congrés, estigui apartada de qualsevol debat intern del grup parlamentari. És per això que treuen rellevància al fet de perdre la plataforma mediàtica que suposa per a un polític tenir un escó al Congrés, ja que ara, lamenten, era una pura "observadora" del que passa a la cambra.

Els seus tampoc entenen que la cúpula del PSOE no li hagi reservat cap paper en la conferència política del novembre, clau en el futur del partit, tot i que no podran evitar que Chacón torni a ser notícia perquè ahir ja va anunciar que hi pensa assistir. És una prova més que corrobora que la socialista catalana no es rendeix en la seva cursa per liderar el PSOE. I és que ella mateixa va dir tot just començar la roda de premsa: "Deixo l'escó, però en cap cas deixo la política".

El seu compromís polític també passa per seguir lluitant contra el sobiranisme català. Com va deixar constància el dia que es va votar el dret a decidir en el debat de política general al Congrés, va per lliure i ja no representa cap família del PSC. Segons un dels seus col·laboradors fidels, aprofitarà la seva estada als EUA per explicar als estudiants, i a qui la vulgui escoltar, la seva particular visió sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya.

Federalisme

Com va explicar ahir, la seva visió és "molt clara": "No hi ha futur per a Catalunya en l'enfrontament, en la divisió, en la ruptura i negant a Catalunya una part de si mateixa". No obstant, Chacón segueix sense perdre "la confiança": "Trigarem mesos, trigarem anys, però la via de la unió, de la convivència i de la concòrdia arribarà, i crec que arribarà la via federal", va pronosticar.

"Aquesta és la meva posició, aquí i allà, i no perdré ni la veu, ni la capacitat, ni la voluntat de dir la meva opinió en un moment tan dur al qual ens està portant el govern català. Per dir això no necessitaré cap ambaixada, no me n'hauran de posar cap", va advertir Chacón amb certa ironia.

Just pel seu compromís ferm amb l'espanyolisme, ahir els que aplaudeixen els plantejaments polítics de Chacón sobre el procés sobiranista no entenien que abandoni la primera línia en plena crisi interna del PSC i menys quan falten veus que defensin una Catalunya dins Espanya en els termes que ella ho fa.

El seu substitut al Congrés, Joan Canongia, no seguirà el camí de Chacón. És una de les persones de confiança del primer secretari del PSC, Pere Navarro, que aposta per una consulta pactada. Amb Canongia el líder del PSC incrementa el seu control dels 14 diputats catalans al Congrés.

Navarro no va saber fins dimecres a la nit que Chacón marxava. Tampoc Rubalcaba. A les onze de la nit, quan estava a punt de saber-se la notícia, va trucar al líder del PSOE per comunicar-l'hi. Segons va confessar ella, li va desitjar sort en tot menys amb el partit del Barça que estava a punt de començar. Després la direcció del PSOE es va limitar a dir que respectava la decisió.

Chaconada , cop d'efecte, gest tàctic, estratègia meditada, màrqueting... Ahir detractors i seguidors en feien la seva particular lectura. Ella simplement explica que passar un any al Miami Dade Collage és una oportunitat que no pot deixar escapar. La docència és, juntament amb la política, la seva gran passió.

stats