GASTRONOMIA ELIT MUNDIAL
Tema del dia 29/04/2014

El Celler de Can Roca, segon millor restaurant

El Noma recupera el número 1 del rànquing de la revista ‘Restaurant’

Trinitat Gilbert
4 min
TRES GERMANS, UN SOMNI  Els germans Roca, Jordi, Joan I Josep, a la gala de la revista ‘Restaurant’, ahir a Londres.

BarcelonaEl Celler de Can Roca és el segon millor restaurant del món. Es mantenen a l’elit però els germans Roca no van poder revalidar el títol de millor restaurant del món, segons el rànquing que cada any elabora la revista anglesa Restaurant. El danès Noma, que l’any anterior havia estat superat pels Roca, va recuperar ahir el número 1 en una gala celebrada a Londres. El Noma de René Redzepi ja havia ocupat el primer lloc del rànquing durant tres anys, entre el 2010 i el 2012. Ferran Adrià, al capdavant d’El Bulli, havia encapçalat el rànquing els quatre anys anteriors, del 2006 al 2009. La d’ahir va ser una gala d’equilibris. Els Roca van tornar a la segona posició però van sumar un nou reconeixement, ja que el petit dels germans, Jordi Roca, responsable de la cuina dolça del Celler de Can Roca, va ser guardonat com a millor xef pastisser del món.

Fidel al seu caràcter, els germans Roca no van menystenir una segona posició i van mostrar-se “feliços”. “Portem sis anys entre els 10 primers restaurants del món, i quatre entre les dues primeres posicions, i això ens fa molt feliços perquè nosaltres som uns corredors de fons”, deien després de conèixer-ne el resultat Josep i Jordi Roca. Reconeixien que aquesta és una llista “capritxosa” en què aquest any hi ha hagut molts canvis. “Companys que estaven molt avançats han reculat i també ha passat al revés”, sostenien. Joan, Josep i Jordi Roca reconeixen que aquest ha sigut un any “meravellós” en què han aprofitat el premi amb responsabilitat. “L’any passat, quan érem el segon restaurant de la llista, vam arribar a la gala d’entrega dels premis amb molta pressió; aquest any l’hem viscut amb més tranquil·litat, sense nervis, sense l’obsessió de voler-nos-hi aferrar, i amb la idea clara que tornar-hi era molt difícil perquè la competència mundial és molt alta”, explicava Joan Roca. A Girona, amics, família i treballadors del Celler van seguir la gala per internet des del restaurant dels pares. No hi va haver lloc per a la decepció, de seguida es van sentir aplaudiments dedicats als cuiners més cèlebres de Girona. “Està molt bé perquè el primer lloc era horrorós. Ara els meus fills viuran més tranquils, i jo també”, assegurava la mare dels Roca, Montserrat Fontané.

El regnat de la cuina basca

Entre els 10 millors restaurants del món repetien dos restaurants bascos. El més veterà, el xef Juan Mari Arzak, que amb la seva filla Elena dirigeix els fogons de l’Arzak, que es manté en vuitena posició. I el Mugaritz d’Andoni Luis Aduriz, a Errenteria, passa de la quarta a la sisena posició. A la llista completa, de 50 restaurants, hi tornen a aparèixer el restaurant de Quique Dacosta, a Dénia, i l’Asador Etxebarri, a Atxondo, Biscaia. Hi entren l’Azurmendi, restaurant d’Eneko Atxa a Larrabetzu, Biscaia, i el restaurant de Martín Berasategui a Lasarte, Guipuscoa.

La revista Restaurant va crear el 2002 la llista dels 50 millors restaurants del món, que separa per gèneres els cuiners. Cada any la revista fa saber el rànquing dels millors restaurants del món dirigits per homes i una altra dels restaurants dirigits per dones. La xef amb més estrelles Michelin del món, Carme Ruscalleda, explica que aquest any la revista Restaurant ja no s’ha posat en contacte amb ella per demanar-li si hi volia participar. “No estic d’acord amb la classificació per gèneres. Per què encara avui hi ha d’haver una separació?”, es pregunta Ruscalleda. Ahir la xef brasilera Helena Rizzo, del restaurant Maní, va ser guardonada com a millor cuinera del món.

La llista es crea a partir de vots de l’Acadèmia Diners Club, composta per “900 líders internacionals en la indústria de restaurants”. L’Acadèmia es distribueix en 26 regions, i cada una té 36 persones que pot fet set vots. “Dels 7 vots, 3 han de ser per a restaurants que estiguin situats fora de la regió a la qual pertanyen”, diuen els organitzadors. “No existeix una llista de verificació predeterminada de criteris que hagin de complir els restaurants”, sinó que els membres opinen sobre la millor experiència gastronòmica que han tingut en els últims 18 mesos.

El títol de segon millor restaurant arriba quan els tres germans estan a punt d’estrenar al cinema la pel·lícula El somni, dirigida per Franc Aleu.

Del guardó a ‘El somni’

La pel·lícula, que també té llibre homònim, es podrà veure a la gran pantalla a partir del 9 de maig i explica l’experiència d’un “sant sopar” perquè explica la preparació i la realització d’un àpat que van degustar dotze intel·lectuals del món de la filosofia, la tecnologia, l’òpera, la robòtica, el cinema, la cuina i l’art. La pel·lícula és una idea dels germans Roca i es va filmar el 6 de maig del 2013. Està concebuda com una òpera-sopar i relata el viatge cíclic de l’existència humana sota el concepte d’obra global, ja que incorpora cuina i art, pensament i emoció. “Sempre ens veiem inferiors respecte de les disciplines artístiques per antonomàsia, i volíem comprovar fins a quin punt els nostres plats podien arribar a comparar-s’hi. Veure si és cert que la gastronomia també és art”, va explicar Joan Roca. Al film, el cuiner Ferran Adrià afirma que els plats dels germans Roca se situen a la mateixa alçada o més. El somni té molts moments singulars, com quan Sílvia Pérez Cruz fa emocionar un servei que està acostumat a treballar a una exigència molt alta, o confessions com les de Jordi Roca, que explica que va entrar a la cuina perquè feia de cambrer i plegava més tard que els cuiners. També hi ha lloc per a la nostàlgia: Joan Roca hi recorda com des de petit es va sentir atret per l’ambient acollidor de la cuina del restaurant dels pares.

Tot i no haver revalidat el títol de millor restaurant del món, el somni dels germans Roca no s’acaba ni en una pel·lícula ni en un rànquing perquè han creat una tendència innovadora en la gastronomia. “Hem obert noves finestres, perquè es facin projectes semblants amb altres cuiners”, argumentaven els germans Roca.

stats