ATAC TERRORISTA A CATALUNYA

Les Balears emmudeixen per honorar les víctimes dels atemptats

Consternació i solidaritat generalitzades a totes les institucions de les Illes
Les Balears emmudeixen per honorar les víctimes dels atemptats / CLARA MARGAIS

El Consolat de Mar va ser l’escenari, ahir, del minut de silenci en memòria de les víctimes de l’atemptat d’aquest dijous a Barcelona. La presidenta, Francina Armengol, va expressar el sentiment de “dolor, ràbia i solidaritat absoluta amb les víctimes, els familiars i els amics, totes les persones que han perdut la vida o estan en situació de perill”. Armengol va revelar que, el mateix dijous capvespre, va poder parlar amb el president català, Carles Puigdemont, a qui va expressar la “solidaritat i estima amb el poble català”.

La presidenta va fer una crida a “la unitat de tots els demòcrates, de tota la gent que creim que un món millor és possible, des de la solidaritat, des del respecte, des de l’estima a la diversitat que sempre ha existit entre les nostres terres i que ha de continuar existint”.

El president del Parlament, Balti Picornell, va destacar, per la seva banda, l’onada de solidaritat que ha suscitat l’atac terrorista i va agrair la reacció i l’esforç de les forces de seguretat per combatre el terrorisme. Picornell, segons va explicar, havia xerrat el dematí amb la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, a qui va transmetre el seu suport i solidaritat.

“No pot vèncer el terror perquè no pot vèncer la por, perquè ens hem d’aixecar com sempre hem fet els espanyols i perquè demanam unitat política davant el terrorisme”, afirmava la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, destacava, per part seva, “les nombroses mostres de solidaritat de totes les persones que sortiren de casa seva per donar sang als hospitals o oferir els taxis per fer trajectes gratuïts”. Amb tot, va afegir que “la Unió Europea ha de ser conscient que la solidaritat i la cooperació internacional en matèria de seguretat són fonamentals i que no pot haver-hi relaxació davant els països que poden finançar el terrorisme”. “Aquesta és la base de tot el problema”, va dir.

Els consells insulars i la gran majoria dels ajuntaments de les Illes també varen fer una aturada al migdia per solidaritzar-se amb les víctimes de l’atemptat. “Volem transmetre al poble de Catalunya, a Barcelona, a les víctimes i als familiars una forta abraçada i tot el nostre suport i tot el nostre afecte”, va declarar la vicepresidenta primera del Consell d’Eivissa, Viviana de Sans. “El terror no podrà tombar la llibertat ni la democràcia”, va afegir.

La plana major del PP, amb Salom

Maria Salom va encapçalar el minut de silenci a la Delegació del govern. Acompanyada de diversos càrrecs del PP i de la diputada no adscrita Xelo Huertas, Salom va afirmar que “tot el meu pensament i solidaritat estan des d’ahir [per dijous] amb el poble català, al qual s’ha unit la societat espanyola en una mostra inqüestionable d’unitat i defensa de les nostres llibertats”. Salom va instar a “continuar confiant en la feina dels nostres cossos de seguretat i mantenir la tranquil·litat”, tot recordant que, enguany, s’han produït 230 detencions de presumptes jihadistes.

El president del Partit Popular, Biel Company, per la seva banda, va apel·lar a la fortalesa i unitat dels demòcrates per tal de derrotar el terrorisme jihadista i va assegurar que, tot i que qualsevol lloc del món “pot ser vulnerable a l’actuació d’uns bojos”, a les Illes Balears s’han reforçat les mesures de seguretat des de fa mesos per reduir-ne el risc al màxim”. Biel Company va demanar, a continuació, una “societat activa i vigilant”, que pugui ajudar en la prevenció.

Tot Cort, amb Catalunya

L’Ajuntament de Palma va declarar tres dies de dol oficial amb motiu dels atemptats i, per això, les banderes de Cort onejaran a mitjan pal fins dilluns.

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) va col·locar, també, uns crespons negres als seus autobusos. Treballadors de l’Ajuntament i de diverses empreses municipals varen realitzar minuts de silenci als seus llocs de feina com a mostra de condol. Així, es varen produir concentracions a la plaça de Cort, a la seu de l’Institut Municipal d’Innovació (IMI), a les seus d’Emaya i a les instal·lacions de l’Institut Municipal d’Esports de Son Moix (IME) i a la seu de l’EMT, entre d’altres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF