Publicitat
Publicitat

Baixar Al-Assad convoca eleccions el 3 de juny enmig del caos de Síria

El rais sirià, Baixar al-Assad, ja ho va dir quan la Primavera Àrab va esclatar a Síria: no estava disposat a abandonar el poder i el 2014 seria candidat a les eleccions presidencials. Més de tres anys i 150.000 morts després, amb el país devastat per una guerra civil que condensa totes les contradiccions del Pròxim Orient, Al-Assad sembla disposat a mantenir la seva paraula. Les eleccions porten a l’extrem la paròdia de democràcia que es manté a Síria des dels anys seixanta i que van portar el pare d’Al-Assad, Hafiz, a obtenir el rècord mundial d’unanimitat electoral: el 99,99% de vots amb una participació del 98,5%. En totes les eleccions Hafiz i el seu hereu van obtenir més del 95% dels sufragis.

El fracàs de les negociacions de Ginebra entre el règim i alguns representants de l’oposició al febrer s’explica sobretot per la negativa d’Al-Assad a abandonar el poder. La celebració de les eleccions, que previsiblement donaran un mandat de 7 anys més al rais, només allunyarà la perspectiva d’una treva. La convocatòria electoral és un senyal clar que el règim no està disposat a trobar una sortida política a la situació. La UE alerta que les eleccions “celebrades enmig del conflicte, només a les àrees controlades pel règim i amb milions de sirians desplaçats, no tindrien cap mena de credibilitat i minarien els intents de trobar una solució política”.

Més massacres químiques

El departament d’Estat dels Estats Units va revelar ahir que té evidències de l’ús d’una substància química, probablement clor, contra la població a Kafar Zita, un poble dels afores de Hama. Ara els seus experts analitzen si es tracta d’un nou atac químic del règim d’Al-Assad. Segons la Coalició Nacional Siriana, que agrupa bona part de les faccions opositores, Damasc ha utilitzat armes químiques en almenys nou casos aquest any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF