Publicitat
Publicitat

Armengol, més líder; Calvo replega veles

Els resultats reforcen la secretària general i duran l’exbatlessa a repensar-se el retorn a la UIB

Fou un dels darrers missatges de Francina Armengol: “La Secretaria General no està en joc”. Era l’evidència que, en realitat, en el procés d’ahir no només es decidia el proper candidat del PSIB, sinó que tothom era conscient que, en funció del resultat, tindria repercussions clares en l’organització de la formació. Precisament per això, la seva victòria interna no només la converteix en el cap de cartell autonòmic per al 2015, sinó que la confirma com a secretària general del PSIB.

Armengol, l’hereu natural de Francesc Antich, tindrà ara via lliure per consolidar-se com a líder del PSIB, decidir les candidatures i encaixar el programa electoral. La derrota hauria suposat un torpede en la línia de flotació de la seva tasca d’oposició i fins i tot en el seu lideratge intern, que s’hauria vist inevitablement qüestionat. La derrota, sempre que hagués estat realment assumida per la direcció, l’hauria obligat a fer passes enrere per evitar el desgast del partit i no hauria estat impensable la possibilitat d’un congrés extraordinari. Ara, en canvi, la victòria la reforça com a alternativa de govern al PP.

La socialista, però, no ho té tot fet. L’aparent reactivació que ha viscut la formació a partir d’aquest procés intern ha tapat de portes fora les ferides, algunes ja existents, que s’han anat obrint en la confrontació. Armengol, si vol tenir opcions en les autonòmiques, haurà de procurar reconciliar els sectors del partit que s’han mobilitzat en sentits oposats en aquest procés per fer-los remar en una mateixa direcció. No tindrà gaire temps per poder-ho demostrar perquè les primeres eleccions, les europees, es fan el pròxim mes, tot i que són considerades unes eleccions menors.

Malgrat que la integració de la seva contrincant, Aina Calvo, s’augura complicada, vist l’interès de les dues parts, Armengol no ha de tenir problemes per mantenir el control de la formació. El poder de Calvo o de la seva gent es mantindrà a Palma i, a la vista dels resultats d’ahir, seran ells els qui decidiran el nom del nou candidat a Cort.

Passa enrere

Calvo ja va advertir el mateix dia que anuncià que es presentava a les primàries que no repetiria com a candidata a Palma. La seva renúncia a repetir a l’Ajuntament, vinculada a la derrota d’ahir, fa preveure que pugui abandonar la primera fila política en acabar aquest mandat i que es plantegi el retorn a la seva plaça de docent a la Universitat. En qualsevol cas, el fet que no repeteixi a Palma obre la possibilitat d’un nou enfrontament intern, el de l’elecció del cap de cartell municipal, que també es resoldrà en unes primàries -tot i que tancades a la militància- després de l’estiu, sempre que hi hagi més d’un candidat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF