Alberto Jarabo: “Seria difícil d’explicar un tercer pacte com els anteriors”

La campanya no ha fet més que començar i sap que li queda el més dur: el que vendrà després del 24-M. Alberto Jarabo (Madrid, 1975) és el candidat de Podem a la presidència del Govern

La campanya no ha fet més que començar i sap que li queda el més dur: el que vendrà després del 24-M. Alberto Jarabo (Madrid, 1975) és el candidat de Podem a la presidència del Govern. En poc temps s’ha hagut d’adaptar a les dinàmiques de la política, però tracta de no ser allò al que el seu partit vol posar fi, casta. De moment, manté l’espontaneïtat i la naturalitat: res de respostes enllaunades i uns segons de reflexió després de cada pregunta.

En aquest inici de campanya, us fa l’efecte que Podem s’ha desinflat?

Hem baixat al terreny de la realitat. Hi va haver una eufòria que ens va inflar, però que havia de topar amb les grans corporacions i la maquinària mediàtica.

No presentar-se a les municipals amb la marca Podem pot fer que perdeu votants?

Hem de fer molta pedagogia. Allò més important són les persones. Als municipis, la gent vota el candidat: és el qui genera la confiança o no. Les marques han de tenir menys pes.

Quin seria un resultat dolent per a Podem a Balears?

No hi haurà resultat dolent. Qualsevol resultat ens col·locarà al lloc que ens correspon. Bé, no tenir cap representació sí que seria un resultat dolent; voldria dir que no hem connectat amb la gent.

Ecotaxa sí, TIL no. Pareix que no hi haurà problema per formar un pacte d’esquerres si els resultats ho permeten.

Veiem un acostament de les altres forces a les nostres idees. Però no un acostament en credibilitat. Seria fàcil pactar per programa, però no per persones.

Què demanaríeu doncs?

Cercam consens. Més que un acord de govern, veig acords de mesures.

Però després del 24-M tocarà investidura. El PSIB us trobaria?

La nostra mà estarà estesa, naturalment amb condicions.

Quines ?

N’hem pensades algunes, però no les podem revelar encara. L’esquema serà paregut al d’Andalusia i les posarem nosaltres.

Aquí, pactar passarà pels cercles?

Hauria de ser així. Una investidura no, un pacte sí. El que m’agradaria que es votàs són les condicions de l’acord.

Per si Podem arribàs al Govern, ja té noms de possibles consellers?

El Govern que m’agradaria és una renovació de com s’han format fins ara. Seria molt difícil d’explicar un tercer pacte com els anteriors. És inadmisible que hi hagi partits que tenguin dibuixat el mapa de l’administració de la pròxima legislatura.

Quina serà la primera mesura que impulsarà Podem?

Posar fi als desnonaments, amb negociacions amb els bancs. I després altres mesures que estan al nostre pla de rescat ciutadà.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF