Publicitat
Publicitat

EMPRENEM

La primera videoguia legal per a youtubers

Una ‘start-up’ mallorquina, Términos y Condiciones, crea una eina per ajudar els usuaris de YouTube a resoldre dubtes i a actualitzar conceptes jurídics

Quines obligacions tenc en obrir un canal de YouTube? Necessit cap autorització per enregistrar un vídeo? Quins són els propietaris legítims d’un contingut? Puc comprar o vendre seguidors? Puc contractar una empresa per augmentar el meu posicionament? Què implica que un vídeo és faci viral? M’he de donar d’alta a la Seguretat Social si vull fer negoci a YouTube? Què són els drets d’imatge? Puc posar-hi publicitat? Em poden tancar el meu compte? I censurar un vídeo? Puc denunciar altres youtubers? Es pot vendre un canal?

Quan YouTube va començar a fer les primeres passes, a final de 2005, gairebé ningú no podia ni imaginar en el que s’arribaria a convertir avui dia, quasi dotze anys després, amb més de mil milions d’usuaris. El seu impacte ha estat enorme, ha afavorit la divulgació de coneixement, ha transformat els sistemes d’entreteniment i de publicitat més clàssics, i ha donat veu i visibilitat a tot tipus de comunitats. Però els youtubers solen ser persones joves que, per norma general, desconeixen les obligacions i repercussions legals de les seves activitats. És per això que una 'start-up' mallorquina, Términos y Condiciones, ha decidit posar en marxa la primera 'Videoguia legal per a youtubers' amb l’objectiu d’ajudar i orientar aquests usuaris, tant els que són neòfits com els que ja tenen certs coneixements i una preocupació pels temes legals i han decidit fer negoci, o almenys intentar-ho, a través del seu propi canal de YouTube. La videoguia també serveix per actualitzar conceptes, aportar novetats, amb text i vídeos, per satisfer així les necessitats de totes les persones interessades en aquests temes.

Presentada fa tres setmanes per Términos y Condiciones, aquesta videoguia defineix un youtuber com “un creador de continguts que penja vídeos de manera regular sobre matèries quasi infinites”. En ocasions, penjar vídeos acaba convertint-se en una feina estable, sense que els youtubers siguin gaire conscients dels problemes i les obligacions que això comporta. La videoguia està dividia en deu capítols, titulats de la manera següent: ‘Obr el canal’; ‘A qui o què és el que enregistr?’; ‘Els continguts dels altres’; ‘Difondre el canal’; ‘M’apunt a una network’; ‘Llibertat d’expressió, virals i més’; ‘Començ a fer negoci, què faig?’; ‘Drets d’autor’; ‘Faig bolos’ i Ho vull deixar’.

Cada capítol té una durada d’entre 8 i 12 minuts, és a dir, poc més d’una hora i mitja en total. A part de les imatges, a cada capítol hi ha un text d’entre 800 i 900 paraules que aprofundeix en alguna de les qüestions tractades i presentades per Bàrbara Roman i José Manuel Sendin, dos youtubers d’ulleres fosques que treballen a Términos y Condiciones. L’impulsor del projecte és Jorge Morell, fundador i gerent de l’empresa, que explica que la videoguia “és un dibuix del cicle vital d’un youtuber en deu passes i explicat tot amb un llenguatge molt entenedor. Són quasi 50 pàgines, gairebé ens ha sortit com una tesina a seguir d’una tirada o per capítols, segons les preferències de cadascú”.

Per accedir a la 'Videoguia legal per a youtubers' es pot fer de dues maneres: a través d’aquesta plataforma o, si no, mitjançant la web de Términos y Condiciones. De les dues maneres l’accés és gratuït. Morell opina que “un youtuber no ha de ser necessàriament un friqui; hi ha gent que penja continguts d’altíssima qualitat i coses molt treballades. Jo crec que la filosofia del YouTube no només no passarà de moda, sinó que anirà a més”, amb la possibilitat que usuaris anònims, sense el suport dels mitjans considerats ‘clàssics’, puguin arribar un dia a convertir-se en celebritats i tenir audiències de milions de persones, com en el cas del suec PewDiePie, amb més de 50 milions de seguidors, o l’espanyol El Rubius, amb 24 milions. “No cal emprar paraules complicades per fer entendre els termes legals als usuaris, la majoria joves. Un mesura efectiva és tractar d’accedir a ells a través de portals de videojocs, de tecnologia, i d’altres d’específics, o també gràcies als mateixos youtubers”, puntualitza Morell, que és membre de la junta de l’Associació Balear d’Empreses de Software, Internet i Noves Tecnologies (GSBit).

Términos y Condiciones va néixer fa cinc anys com un blog sobre temes jurídics i digitals que el 2014 va guanyar el premi Derecho en Red al millor blog en dret jurídic en l’àmbit de l’Estat. Des de llavors, la seva difusió ha anat a més, tant a Espanya com a l’estranger, especialment als països llatinoamericans. A l’abril de 2016 es va convertir en una 'start-up' prestadora de serveis legals, especialitzada en noves tecnologies i cultura digital. “El que només era un 'hobbie' s’ha transformat en una feina a temps complet des de Balears, però sense una ubicació física específica, ens basta ser al núvol d’internet”, subratlla aquest jove emprenedor especialitzat en l’assessorament de qüestions legals sobre comerç electrònic, propietat intel·lectual, registre de marques, privacitat, 'start-up', contractes o condicions legals relacionades amb tecnologia, xarxes socials, desenvolupament de software, intel·ligència artificial, videojocs, realitat virtual, drons, ciberseguretat, responsabilitats derivades de ciberatacs, suplantacions d’identitat, assessorament sobre la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), etc. La seva start-up tracta tots aquests temes, a excepció dels de tipus processal i penal que deriva en una altra empresa, Rambla Abogados y Asesores, que està ubicada al Parc Bit.

La tasca que desenvolupa Términos y Condiciones és molt innovadora, ja que no es limita només al vessant comercial de captació de clients –principalment desenvolupadors i empreses especialitzades en el disseny de webs i softwares–, sinó que també es preocupa “d’estar al dia i conèixer l’ecosistema tecnològic de Balears i les novetats legals vinculades a la tecnologia, tant de les Illes com de fora”, explica Morell. En tot cas, l’empresa ofereix “preus tancats”, amb un ventall de serveis “a la carta” que es poden consultar on-line i que s’actualitzen cada tres mesos, amb un tarifa estàndard que actualment ronda els 350 euros.

A part de la Videoguia legal per a youtubers, Morell ha creat altres productes i eines pioneres. El Laboratori Legal és una mena de departament d’R+D per estudiar tecnologies innovadores sobre les quals encara ningú no els ha demanat assessorament, però que a Términos y Condiciones els semblen “útils i interessants”, amb vista al futur, com per exemple la tecnologia blockchain, unes bases de dades que permeten una descentralització de la informació i de possible aplicació en el món financer, les assegurances i d’altres. També gràcies al Laboratori Legal, Morell va dissenyar un ‘mapa’ per saber on estan emmagatzemades les dades personals dels usuaris que fan servir les xarxes socials i tot tipus de serveis que s’ofereixen a través d’internet. Morell i l’equip que ell dirigeix van concloure que el 63% d’aquestes dades són als Estats Units, amb una gran majoria de prestadors de serveis on-line nord-americans.

“En aquest Laboratori Legal hi dedicam molt de temps per saber el que passa al món en el camp de les noves tecnologies –diu Morell– de les quals necessitam estar al dia. La finalitat és estudiar coses interessants, i estudiar-les bé, i si son coses complexes, encara millor, per tal de poder trobar-los una solució”. En aquest sentit, Términos y Condiciones ha participat aquesta setmana a Madrid en el primer Congrés de Contractes Intel·ligents i el proper dia 18 col·laborarà en l’organització del primer Congrés Legal Tech i 'start-up' jurídiques que es farà a Sant Sebastià.

El concepte Legal Tech és la tendència d’introduir eines i usos tecnològics avançats per tal que els advocats facin la seva feina de manera més eficient, analitzant contractes, i també amb l’objectiu que els consumidors trobin prestadors de serveis legals i eines on-line perquè cada usuari, des de casa seva, pugui resoldre serveis, presentar reclamacions, fer consultes legals, omplir sol·licituds per resoldre tot tipus de coses a través de documents electrònics. Històricament, aquests tipus de tràmits s’han fet de manera presencial, però Legal Tech incorpora un nou concepte de resolució d’aquests problemes, de manera virtual. “En el fons no és més que apropar la tecnologia al món legal”, apunta Morell. Términos y Condiciones va fer un estudi per saber quantes empreses de Legal Tech hi havia a tot Espanya i va descobrir que Barcelona acapara els 32% del total. A Balears hi ha un 5% de projectes d’aquest tipus. Més informació a https://terminosycondiciones.es/