Protegint el món digital de les pime de les Balears

L’empresa Intec presenta al Parc Bit el seu projecte ESCUT, un centre de ciberseguretat especialitzat en vigilància, anàlisi i elaboració de models de prevenció

Cada dia apareixen 500.000 nous ceps de malware o programari maliciós. Els models de delinqüència evolucionen i actualment el 70% dels delictes són digitals. Les petites i mitjanes empreses en pateixen especialment les conseqüències. El 43% dels ciberatacs van dirigits contra elles, amb uns costos directes per empresa que arriben als 35.000 euros de mitjana després de cada atac informàtic. Això, en el millor dels casos, perquè el 60% de les pime desapareixen en el termini dels sis mesos següents després d’haver sofert un ciberatac. El 2017 les pèrdues causades per la ciberdelinqüència a tot el món varen ser de 600.000 milions de dòlars. Únicament en el transcurs del segon trimestre del 2017, Intec -empresa mallorquina especialitzada en seguretat informàtica- va atendre incidents a Palma amb un cost en pèrdues de més d’1.200.000 euros.

Intec Enginyeria i Innovació Tecnològica és una empresa creada el 2013 i ubicada al Parc Bit que en els dos darrers anys s’ha especialitzat en el desenvolupament de programes de seguretat informàtica, articulats a través d’un Security Operations Center (SOC) o centre d’operacions de ciberseguretat, del qual ja s’han beneficiat des d’autònoms fins a grans empreses, passant per les pime, que en realitat són el principal destinatari del projecte.

La tecnologia avança a tal velocitat que fa que els antics sistemes de protecció antivirus hagin quedat totalment obsolets. Sobre les taules de les oficines d’Intec s’acumulen alguns prototips dels sistemes tecnològics de ciberseguretat més avançats que hi ha al món, procedents dels fabricants més importants del mercat. Així, quan n’apareix un model nou, l’envien a Intec per provar-lo i comprovar-ne el funcionament, des de prototips d’aparells que permeten trobar intrusions dintre d’un sistema informàtic fins a models de nova generació de firewalls, sistemes de protecció de webs, control d’accés, etc.

La setmana passada Intec va presentar públicament el centre de ciberseguretat, ubicat al Parc Bit, i també el seu projecte ESCUT, dissenyat amb els sistemes de seguretat més innovadors de l’actualitat, amb subsistemes que combinen intel·ligència artificial, machine learning, big data, ciberintel·ligència i sistemes d’orquestració, automatització i resposta a incidents. Gràcies a aquestes tecnologies, ESCUT vigilarà en tot moment la ciberseguretat en l’àmbit balear, la qual cosa li permetrà avançar-se als incidents i respondre així, tan aviat com sigui possible, a les amenaces digitals, que de cada cop són més nombroses i de major complexitat.

Amb un 100% de capital mallorquí, Intec és una de les primeres empreses especialitzada en ciberseguretat a Espanya i ja té clients en diferents països del món, empreses multinacionals i organismes oficials. A més a més, i segons han previst des de la mateixa empresa, l’activitat del centre de ciberseguretat requerirà cobrir els propers mesos nous llocs de feina, per la qual cosa esperen que la marca, amb seu física al Parc Bit, es converteixi també en un element per a la retenció i captació de talent. En aquest sentit, a Intec tenen propostes de gent que vol venir a treballar amb ells al Parc Bit i contribuir així a crear una indústria de ciberseguretat amb especialistes en anàlisis de malware, reversing, pentesting i atacs de sistemes en general. Aconseguir un capital humà expert en aquests temes permetria, a la llarga, crear un producte propi en ciberseguretat fet a les Illes Balears.

Juan José Fuster és el gerent i creador d’Intec, mentre que Víctor Pujadas n’és el responsable de seguretat. Tots dos fa un grapat d’anys que treballen en informàtica i estan interessats de manera particular en els temes relacionats amb la seguretat. Fuster argumenta que el negoci il·legal que més diners genera al món és la ciberdelinqüència, “amb més beneficis que el narcotràfic i la prostitució junts. Cada pic hi ha més delictes tecnològics i cada pic és més fàcil atacar el món virtual i els comptes bancaris a través de l’ordinador”, apunta. D’aquí a finals d’any Intec s’haurà gastat en total més de mig milió d’euros, invertits des de la seva creació en personal, eines software i hardware, viatges i pagament de quotes. A Espanya no hi ha més de 20 empreses especialitzades dedicades al camp de la ciberseguretat. “Nosaltres som una empresa petita i tot allò que hem aconseguit ha estat només amb una inversió inicial, a part dels beneficis obtinguts al llarg d’aquests anys, i sense l’ajut de cap inversor ni bussines angel -recalca Fuster-. Aquí és molt difícil trobar-los perquè tothom vol guanyar rèdits molt ràpidament”.

Respecte del funcionament del programa ESCUT, Fuster explica que primer cal parlar amb el client i analitzar els seus sistemes, demanar-li què és allò que vol protegir, perquè no tots tenen les mateixes prioritats. Alguns volen protegir el software ; altres, la seva infraestructura, ordinadors, servidors, pàgina web, xarxes, la informació, patents o el seu model de negoci... I també hi ha un segment de clients que ho volen protegir tot. Una vegada definides les prioritats, llavors Intec instal·la diversos sistemes de seguretat que serveixen per facilitar la feina. Els sistemes processen la informació amb uns analistes que vigilen que no saltin les alarmes de seguretat dels clients que han contractat els seus serveis. Si es dona el cas, el primer de tot és avisar el client, aturar l’atac informàtic i investigar-ne després amb un poc més de profunditat, a través del laboratori d’Intec, les causes i establir solucions definitives.

Hi ha dos nivells d’actuació: primer, monitoritzar, prevenir intrusions, actualitzar sistemes i respondre a l’atac; i en segon lloc, analitzar els virus i els atacs perillosos, amb les eines més apropiades en cada cas i dins un entorn controlat. “És el que es coneix com una anàlisi de malware i que, a més del virus, inclou conceptes més amplis com troians i d’altres. No es tracta només dels virus que entren i fan alguna cosa -adverteix Fuster-, sinó d’atacants que han adquirit el control sencer d’un ordinador a través de programes dissenyats específicament; la majoria d’antivirus normals no detecten aquest tipus d’atacs tan sofisticats”.

El gerent d’Intec reconeix que a les Illes Balears, avui dia, no hi ha suficient negoci en el camp de la ciberseguretat. El principal problema és que la majoria de les empreses no estan prou conscienciades i pensen que mai els passarà res, que la ciberseguretat és cosa de pel·lícules “de ciència-ficció”, i que, en tot cas, si passa res ja ho arreglaran demanant ajut a qualsevol informàtic de la seva pròpia empresa. “En el futur, la gent s’anirà conscienciant de la necessitat de protegir-se i serà llavors quan nosaltres, a Intec, podrem recuperar la inversió feta. De moment, hem pogut arribar on som perquè hem trobat clients en altres països”, diu Fuster.

En aquest sentit, comenta que la “competència” d’Intec són les empreses especialitzades que operen fora de les Balears, “molt més grans i cares que la nostra, i amb grans despeses de màrqueting. Nosaltres hem aconseguit donar els mateixos serveis que ofereix una empresa gran, però a preus molt més reduïts”. El client més llunyà ara mateix el tenen a Califòrnia, als Estats Units; Intec li dona servei des del Parc Bit, com també ho fa amb qualsevol altra empresa de la resta del món. Fuster opina que fora d’Espanya generalment hi ha més conscienciació de la necessitat de contractar aquesta mena de serveis informàtics. “En alguns països, la tecnologia està ben vista i es paga; aquí els informàtics cobren poc i a sobre han de fer de tot”, es queixa Fuster.

Intec es vol internacionalitzar. Un dels llocs prioritaris on volen créixer és Anglaterra, i després a Alemanya, països en els quals esperen poder oferir els seus serveis a preus molt competitius i enfocar l’activitat cap a les petites i mitjanes empreses. Encara no han pogut invertir ni el temps ni els mitjans necessaris perquè els coneguin més a l’estranger, però aquesta serà una de les prioritats, recalquen des d’Intec. L’empresa mallorquina disposa ara mateix de vuit persones, més dos col·laboradors externs. La idea és quedar al Parc Bit, amb l’objectiu de continuar creixent. El gerent d’Intec creu que, amb les tècniques d’intel·ligència artificial, machine learning i big data “podrem processar patrons d’atac i aplicar-los a sistemes de lluita contra el frau. Els coneixements adquirits ens permetran crear, en el futur, productes encara més específics de protecció enfocats cap al turisme, per tal d’adaptar-nos a les necessitats de les empreses balears a fi de protegir el seu món virtual i digital”, conclou Fuster.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF