El llenguatge Watson explica les seves utilitats a Mallorca

IBM exposa a les empreses del Parc Bit el seu programa d’‘start-ups’ que proporciona eines d’IA, Blockchain, internet de les coses i tecnologia de darrera generació

LES EMPRESES QUE col·laboren amb IBM apliquen el llenguatge Watson per construir les seves pròpies solucions, generar conjunts de dades, transmetre coneixements i ajudar a “reinventar” els fluxos de treball per proporcionar intel·ligència artificial (IA) allà on sigui necessari. Ho ha explicat Javier Villarreal, especialista en desenvolupament de negoci digital d’IBM Espanya, que aquesta setmana s’ha desplaçat fins al Parc Bit de Mallorca per parlar dels programes específics d’aquesta corporació per a les start-ups i per als partners que col·laboren amb empreses tecnològiques. Watson és un cercador de respostes construït per IBM que amplia les capacitats humanes mitjançant el processament de llenguatge natural. També interpreta les consultes dels usuaris de manera oberta; genera i avalua hipòtesis d’acord amb les regles que estableix cada institució i, sobretot, facilita l’aprenentatge automàtic. El sistema informàtic d’IA de Watson és capaç d’entendre i respondre el llenguatge natural, contestant preguntes complexes en temps real i aprenent de cada interacció.

EN LA SEVA exposició davant d’un grup de representants d’ start-ups de les Balears, Villarreal va contar que, contràriament al que imagina la majoria de la gent, IBM no treballa només amb grans bancs i projectes multinacionals, sinó que també ho fa en l’àmbit local amb universitats, start-ups, clients i partners ja establerts. La col·laboració amb universitats permet l’ús de tecnologia d’IBM en aquesta fase perquè el personal docent pugui disposar d’un material que li permeti fer classe, però també perquè els alumnes, al mateix temps, tinguin l’oportunitat d’experimentar i accedir a la tecnologia més puntera del moment.

El programa per a start-ups With IBM, que és la continuació del seu antecessor, i pel qual ja han passat més de 10.000 empreses, permet anar encara un poc més enllà en el cas que una start-up o un partner continuï creixent i augmenti el seu propi volum de negoci. Aquest programa disposa d’un termini de durada d’un any, amb dos nivells diferenciats i dissenyats per donar suport a la seva tecnologia i als plans de treball empresarials. Tots dos nivells proporcionen a les empreses emergents un accés a tecnologia gratuïta, eines de desenvolupament, recursos educatius, suport tècnic, creació i implantació al núvol d’internet, dispositius mòbils, intel·ligència artificial, eines d’analítica, Blockchain, internet de les coses i d’altres projectes de darrera generació. Els crèdits cloud permeten l’ús d’aquesta tecnologia innovadora, amb la possibilitat de disposar fins a 120.000 euros a l’any i apuntar-se a entitats col·laboradores d’IBM que organitzen acceleradores i incubadores d’empreses. Així mateix, la mentorització i el networking faciliten una associació amb altres socis i clients per poder col·laborar en tot tipus de projectes.

En el transcurs de la xerrada dirigida als emprenedors del Parc Bit, el directiu d’IBM va posar uns quants exemples d’empreses que fan servir el llenguatge Watson: Simple C desenvolupa IBM Cloud i IBM Watson per brindar teràpies a les persones que viuen amb demència i trastorns cognitius relacionats; Blueit va esdevenir el campió global de 2017 de l’IBM Watson Build Challenge, amb la seva innovació bioBotGuard per a la indústria agrícola; Ubisoft empra el VR Speech Sandbox de Watson en el seu nou joc de realitat virtual Star Trek Bridge Crew; Bernhardt Furnishings utilitza IBM Cloud per treballar sense paper i modernitzar l’experiència dels seus compradors a través d’una “sala d’exposició virtual”; Influential fa servir les API de Watson per associar marques amb influencers d’intel·ligència artificial a través de dades transparents i aprenentatge automàtic; Smart Rural, una empresa de Valladolid que fa vols de dron per analitzar imatges de cultius, per estalviar les despeses de fertilitzants als seus clients; i Skios ha fabricat un assistent virtual sobre activitats vinculades al turisme a Lanzarote, amb la capacitat d’assessorar els clients en funció dels seus desplaçaments en aquella illa. Són només alguns dels molts exemples, de tot tipus d’àrees, amb aplicacions vinculades d’una o altra forma amb el llenguatge Watson.

L’especialista en desenvolupament de negoci digital d’IBM va resumir tres passes “imprescindibles” per començar a treballar amb el programa d’ start-ups With IBM. Primer el més fàcil, registrar-se, sense cap tipus de cost. Després, començar a construir solucions. “Aquí és on IBM pot ajudar realment, amb les reunions one to one que mantenim amb les empreses emergents, per conèixer el seu model de negoci i el sistema de vendes”, apuntà al respecte Villarreal. Com a darrera passa, es tracta que aquestes solucions, a més d’originals, esdevinguin “útils”. En aquest sentit, el programa de la multinacional possibilita un sistema per mostrar les solucions a IBM Marketplace, amb accés ràpid per a la comunitat global de socis, clients i desenvolupadors. “Però a IBM tampoc no ens aturam aquí, perquè llavors cercam aliances amb altres partners, anam a visitar els clients i fomentam l’intercanvi, aportant sempre una tecnologia innovadora basada en solucions d’intel·ligència artificial com Watson, tecnologia Blockchain, internet de les coses i d’altres projectes, amb totes les capes de seguretat que aporta IBM”, recalcà Villarreal.

With Watson és un programa de verificació d’aplicacions que proporciona diferents nivells de marca, màrqueting i recursos tècnics als desenvolupadors que incorporen tecnologies Watson en les seves aplicacions. Està dirigit a aquells emprenedors que han construït una solució cognitiva per als seus negocis. Amb el suport dels especialistes tècnics de Watson i l’accés a les eines, aquest programa impulsa productes per avançar en el seu propi camí de la intel·ligència artificial. Els recursos inclouen contingut tècnic només per als seus membres, codis d’inici, seminaris web, tallers i altres serveis.

Manuel Rodríguez és arquitecte de solucions de sistemes d’informació a IBM i també va participar a la xerrada del Parc Bit. “La primera passa per anar cap al món cloud és agafar el servidor i portar-lo a un proveïdor; és el més fàcil. A partir d’aquí, les possibilitats són múltiples”, digué aquest tècnic mentre mostrava en una pantalla totes les opcions d’un marketplace tecnològic d’IBM en què participen les companyies associades de la multinacional. És el cas, per exemple, de la companyia líder en informació meteorològica The Weather Company, una empresa d’IBM que ofereix la màxima personalització en les dades sobre el temps, previsions en vídeo diàries, reportatges sobre temes d’interès, com l’impacte de la meteorologia a la vida diària, una gran presència de contingut gràfic i audiovisual, mapes, pronòstics i curiositats. The Weather Company va néixer fa trenta anys com un canal de pronòstic del temps que s’ha adaptat a les exigències digitals fins a esdevenir una de les fonts de referència en aquestes qüestions en tot el món.

SEGONS EL TÈCNIC de solucions de sistemes d’informació d’IBM, Watson “està pensat per a diverses coses: per entendre el llenguatge natural en diversos idiomes, actualment funciona en sis llengües diferents; per adaptar-se a Visual Recognition, un servei d’IBM Cloud que permet etiquetar, classificar i cercar continguts visuals utilitzant Machine Learning; per emprar Speech to Text Service, o sigui, un servei de veu i de text que utilitza funcions de reconeixement de la veu. Pel que no està pensat el llenguatge Watson és per actuar com un motor de propòsit general”, subratllà Rodríguez.

A MÉS DEL llenguatge Watson, la multinacional ofereix altres iniciatives tecnològiques líders en el seu camp: IBM Blockchain substitueix l’intermediari i millora el temps d’execució de les transaccions comercials; IBM Analytics contribueix al fet que les dades siguin més simples i accessibles, i les organitza en una base fiable i preparada per al negoci. Finalment, IBM Security ajuda els clients a detectar, avaluar i solucionar amenaces de seguretat incorporant innovadors sistemes de cognició.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF