Medclic Kids, una aplicació educativa per submergir-se i descobrir l’oceanografia

El SOCIB i l’Obra Social la Caixa se sumen a la celebració del Dia mundial dels oceans amb el llançament d’una aplicació que permet esbrinar com la ciència i les tecnologies marines contribueixen a conservar els oceans

El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) va triar el Dia mundial dels oceans -celebrat el passat divendres- per presentar l’aplicació Medclic Kids, dirigida a nins i nines d’entre 3 i 6 anys. Aquesta aplicació mòbil pretén, mitjançant el joc, familiaritzar els més petits amb les tecnologies marines i els instruments que els oceanògrafs utilitzen per a la investigació marina.

Guiats en tot moment per Glidi, un simpàtic planador submarí groc, els joves jugadors podran identificar en una escena interactiva què són i per a què serveixen un vaixell oceanogràfic, una boia, un radar costaner, un satèl·lit i un ‘glider’ (planador submarí). A més, Glidi explica en diversos idiomes -castellà, català i anglès- què són “els oceanògrafs i les oceanògrafes”, i llança missatges per posar en valor el paper de la ciència en la conservació dels oceans, d’acord amb el missatge que la UNESCO vol fer arribar cada 8 de juny: “Uns oceans sans són un planeta sa, i un planeta sa és absolutament essencial per al benestar de les generacions futures”.

Gratuïta i sense publicitat, aquesta aplicació està composta per tres jocs (puzle, joc de memòria i vocabulari) amb dos nivells de dificultat, dissenyats per millorar l’agudesa visual, l’atenció i la lectoescriptura dels petits jugadors. Actualment, l’aplicació està disponible a Google Play i properament també per a dispositius iOS.

Enguany s’han complert deu anys de la declaració d el 8 de juny Dia mundial dels oceans per part de la UNESCO. La preocupació per la salut dels nostres oceans és a les agendes de països de tot el món a causa de la necessitat, cada vegada més urgent, de trobar solucions científiques que ens permetin revertir la salut decreixent de l’ecosistema més gran del nostre planeta. En aquest marc, la ICTS SOCIB fa recerca d’excel·lència en el camp de la nova oceanografia. Concretament, des del 2014, en col·laboració amb l’Obra Social la Caixa, desenvolupa el projecte Medclic, estudiant els processos oceànics de la Mediterrània, per exemple amb la investigació de remolins, meandres i fronts. Es tracta de fenòmens complexos que es produeixen també en una escala major en tots els oceans i que tenen un impacte directe en el clima i els ecosistemes marins. La ICTS SOCIB, a més a més, està molt compromesa amb el foment de la cultura oceànica i el respecte pels mars i els oceans.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF