Can Moragues, melmelades que ajuden a conservar el territori

Una entitat catalana, la Fundació Emys, presenta la seva experiència d’economia verda, social i ambiental en el marc d’una jornada de difusió d’iniciatives de custòdia del territori

MELMELADES DE POMA amb canyella, de pera amb menta, de figues amb ratafia, de tomàtiga amb farigola, allioli, sofregit de tomàtiga, salsa brava, quètxup de ratafia... Ubicada al municipi gironí de Riudarenes, l’empresa de melemelades i conserves ecològiques Can Moragues és el resultat de la col·laboració d’una fundació ambiental, la Fundació Emys, i dues fundacions socials, que s’han unit per emprendre un projecte innovador d’economia verda que ajudi en la conservació del territori i les persones de col·lectius desafavorits que en formen part, amb la particularitat que aquestes melmelades i salses ecològiques estan fetes amb productes frescos de productors en custòdia del territori i elaborades i etiquetades de manera artesanal.

AIXÍ, LES TRES fundacions han unit esforços per desenvolupar un projecte social i ambiental, un obrador ecològic de productes de proximitat que conservi la natura i ajudi les persones més desafavorides. Els productes estan elaborats amb fruita i verdura ecològiques de finques que conserven la natura mitjançant pràctiques sostenibles de gestió del territori i del medi ambient. La filosofia del projecte i les seves particularitats han estat presentades aquesta setmana a Palma en el transcurs d’una jornada de difusió d’iniciatives de custòdia del territori de les Illes Balears, duita a terme al centre Can Alcover i organitzada pel consorci de la serra de Tramuntana i Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB). La Custòdia del Territori és un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris d’un territori determinat en la conservació i el bon ús dels valors dels recursos naturals, culturals i paisatgístics. Per aconseguir-ho, es promouen acords i mecanismes de col·laboració contínua entre les diferents parts implicades.

EN EL CONTEXT d’aquesta jornada, el director de la Fundació Emys, Marc Vilahur, explicà que, per ells, el GOB Menorca és una font d’inspiració i un referent a escala internacional. “Nosaltres -va dir referint-se a la Fundació Emys-, quan començàrem a treballar com a entitat en custòdia, en qui ens fixàrem és en el GOB Menorca, que a la majoria d’entitats d’àmbit català ens du 20 anys d’avantatge desenvolupant metodologies innovadores de conservació privada”.

LA FUNDACIÓ EMYS va néixer el 1987 a Riudarenes, a la comarca catalana de La Selva, originàriament per impulsar un projecte de conservació de la tortuga d’estany ( Emys orbicularis ), que estava en perill d’extinció. A poc a poc, de la tasca de voluntariat es va passar a una professionalització, fet que donà lloc a una entitat cada cop més consolidada gràcies a la Fundació Emys, que amb el temps s’ha especialitzat en el desenvolupament d’una gestió integral del patrimoni natural. Per poder aconseguir-ho, es varen començar a fer contractes de custòdia amb l’objectiu d’aconseguir una gestió integral de l’hàbitat, amb la qual cosa no només es va afavorir la tortuga, sinó que es va millorar la biodiversitat en general i la sostenibilitat d’aquests tipus de processos. Ara mateix, els projectes de custòdia impulsats per aquesta entitat arriben a 1.400 hectàrees, explicà Vilahur, amb un connector biològic que uneix els estanys de Sils i el volcà de la Crossa -dues zones incloses dins la xarxa Natura 2000- amb el parc del Montseny.

SEGONS VA QUEDAR palès en la jornada que va tenir lloc a Can Alcover, la custòdia és una eina per implicar tots els agents, de manera coordinada, en una gestió “activa i sostenible” a favor de la conservació del patrimoni natural. En aquest sentit, custòdia significa, per exemple, ajudar els agricultors que gestionin els espais agrícoles perquè amb la seva col·laboració la natura aprofiti més els seus actius. Pel responsable de la Fundació Emys, la custòdia és diferent amb cada propietari o gestor, però en tots els casos té una sèrie de denominadors comuns: “la comunicació, la confiança i la col·laboració; nosaltres treballem activament per aconseguir que siguin compatibles els usos i les activitats en espais custodiats amb la conservació dels valors naturals del territori a llarg termini”.

EN EL CAS de la Fundació Emys, la gestió implica actuacions directes, assessorament i col·laboració amb els propietaris i gestors del territori, uns 45 en aquests moments, fent recuperació de zones humides, reforestació, mesures per fomentar la biodiversitat, projectes de restauració, divulgació, etc., depenent de la propietat o de la gestió que hi ha a cada un dels espais. “La clau de tot és que la propietat sigui partícip de tota la gestió, aquesta és l’única manera perquè aquesta conservació perduri a llarg termini”, hi insistí Vilahur.

LA FUNDACIÓ EMYS promou acords de custòdia amb pagesos i ramaders ecològics, sempre inspirats en el model implantat pel GOB Menorca en aquesta illa. En el cas de l’entitat gironina, l’objectiu principal és implementar l’agricultura i la ramaderia ecològica i d’Alt Valor Natural (AVN), potenciant la biodiversitat amb tècniques que alhora fomentin la productivitat i el control de les plagues i malalties. Així, l’entitat treballa des de fa anys amb un programa pel foment de la custòdia agrària acompanyant i assessorant els pagesos que ho vulguin a fi d’ajudar-los en el procés de reconversió cap a una agricultura que permeti viure als agricultors de la seva activitat i que, al mateix temps, afavoreixi la conservació de la natura. “Pensam que s’ha d’empoderar els agricultors perquè tornin a ser una peça clau de la cadena, no supeditada a una situació d’esclavisme creditici. Si es perd la traçabilitat -recalcà Vilahur-, llavors es produeix una ignorància per part del consumidor i no volem barra lliure per part dels intermediaris”.

AIXÍ DONCS, A la Fundació Emys varen decidir convertir-se, ells mateixos, en clients dels seus coproductors i d’aquesta manera exigir als pagesos i agricultors uns criteris de sostenibilitat que, segons Vilahur, no els suposa cap “greuge”, perquè al final és la Fundació la que paga el sobrecost, de manera que culturitza el consumidor i els dona una traçabilitat. “El primer que feim és analitzar la seva finca i, conjuntament amb ells, decidim cap on volem anar, les mesures a implementar, la situació actual, l’expectativa per al cap d’uns anys, nivell òptim, compromisos i objectius”, explicà el gerent de la Fundació Emys dirigint-se a l’auditori congregat a Can Alcover.

A PRINCIPIS DE 2017, la Fundació va engegar un projecte que feia molt de temps que tenia en ment: fer un hort demostratiu d’agricultura ecològica d’Alt Valor Natural i varietats tradicionals catalanes, per convertir-lo en un pilar de formació i difusió sobre agricultura. Però si bé aquesta era la primera intenció, les funcions de l’hort varen acabar anant molt més enllà. Primer es va condicionar una bassa especialment dissenyada per acollir flora i fauna, amb un espai per al compostatge i un galliner annex, a més del bosc i la riera, que fan frontera amb l’hort i que ja disposaven, de per si, d’una elevada biodiversitat. Tots aquests elements combinats, interrelacionats, fan de l’hort i el seu voltant un espai d’Alt Valor Natural. A l’hort també s’hi fan demostracions i projectes de divulgació de les tècniques que se segueixen en l’agricultura ecològica i l’agrobiodiversitat del territori.

LA PRODUCCIÓ DE fruites i verdures de l’hort, conjuntament amb la que es genera a les finques en custòdia sota les premisses de valor natural i certificades ecològicament, serveix per a l’elaboració de les melmelades i salses de Can Moragues. En col·laboració amb la Fundació Astres i la Fundació Gentis, la feina és a càrrec d’un grup de persones procedents de col·lectius desafavorits que etiqueten a mà els pots de les melmelades, els quals després es distribueixen a 500 punts de venda tant d’Espanya com de l’estranger. La finca de Can Moragues inclou una botiga o rebost, gestionat per persones amb discapacitats intel·lectuals i que serveix per vendre tots aquests productes i derivats, com oli i cervesa. També hi ha una zona de degustació i un restaurant amb menús que ronden els 20 o 22 euros el cap de setmana.

A CAN MORAGUES, hi fan feina 14 persones, set de les quals contactades per una empresa social que treballa en col·laboració amb la Fundació Astres. El 2018 la Fundació Emys tancarà l’exercici amb un 80% de finançament privat i un 20% de públic. “Hem aconseguint dinamitzar econòmicament un espai i gestionam l’única botiga de productes de custòdia que hi ha a la Península. Hem hagut d’aprendre molt i l’empresa de melmelades l’hem reestructurada diverses vegades per fer-la rendible i llevar-li costos. Tenir una visió a llarg termini de vegades es confon amb la utopia, però si tenim clar l’horitzó, llavors tot és molt més fàcil”, digué Vilahur en concloure la seva presentació a Palma.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF