KNOCKOUT

Èxits insòlits

Els millors invents d'un programa de televisió que ha convertit estris insòlits en èxits de vendes

Als Estats Units hi ha un programa de televisió, el Shark tank, que convida inventors a presentar els seus projectes. Hi ha un jurat que els valora i els premia. S’emet des del 2009 i, al marge dels veredictes finals dels experts, el cert és que per a alguns ha sigut una bona plataforma per trobar inversors. Ja sigui amb els diners del concurs o gràcies a l’impuls d’espectadors amb capital, el programa ha convertit estris insòlits en èxits de vendes.

1) El ReadeRest. El 2010 Rick Hopper es va descobrir a ell mateix intentant posar-se les ulleres a la butxaca de la camisa sense aconseguir-ho. Bàsicament, perquè aquella camisa no tenia butxaca. Però el gest s’havia convertit en tan rutinari, i li resultava tan pràctic, que es va adonar que això acabava condicionant la seva manera de vestir. Per no haver-se de comprar totes les camises amb butxaca, va inventar una petita peça imantada que es posa al pit de la camisa. Es tracta d’un suport, una fina línia, molt discreta, que permet passar-hi una barnilla de les ulleres per dins i aconseguir que quedin penjades fent el mateix gest que si te les posessis a la butxaca. Des que va treure el ReadeRestal mercat, ha guanyat 27 milions de dòlars.

Els invents d’un programa de televisió han fet uns quants milionaris

2) L’Squatty Potty. Un petit tamboret de plàstic per recolzar-hi els peus mentre t’asseus a la tassa del vàter. L’objecte facilita una postura que resulta més eficaç i saludable a l’hora de buidar el còlon. Va aparèixer en el programa el 2014 i dos anys més tard els inversors ja havien aconseguit 30 milions de dòlars en vendes.

3) ElSafe Grab. Se’l va inventar una infermera que estava tipa de trobar-se al servei d’urgències persones que s’havien cremat les mans traient recipients del microones. Es tracta d’una fina estoreta de silicona que es col·loca sota el recipient. El seu diàmetre ha de ser superior al de l’envàs, de tal manera que quan treus el recipient situes les mans sota l’estoreta, que es doblega i actua com a protector a l’hora de subjectar el vidre calent. Va necessitar una inversió de 75.000 dòlars i en poc temps va obtenir 5 milions de dòlars en vendes. Segurament la infermera es podrà estalviar, durant un temps, haver de fer guàrdies a urgències.

4) El BedJet. És un matalàs connectat a un dispositiu que permet a l’usuari ajustar la temperatura idònia del llit. Facilita obtenir frescor a l’estiu i escalforeta a l’hivern directa a la pell. El jurat del programa no va fer gaire cas de l’article, però Mark Aramli, un extreballador de la NASA, va aconseguir tres milions de dòlars en divuit mesos amb aquest invent.

5 ) ElDrop Stop. Una butxaca per al cotxe amb un disseny pensat per ocupar l’espai que queda entre els seients i el comandament del centre del cotxe, on hi sol haver el canvi de marxes. És l’espai fatídic on cauen monedes, targetes i claus, i que la butxaca acaba recollint, per evitar el tràngol d’haver-se d’ajupir per remenar sota el seient. Vint-i-quatre milions de dòlars des del 2012.

No se sap mai on ens espera la fortuna, però és obvi que cal estar molt pendent de les inquietuds personals més insignificants i saber veure que acostumen a ser necessitats força més universals. 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF