07/07/2019

Adeu al Cosmos

3 min
Turistes passant a finals de juny per davant del bar Cosmos, ja en obres.

El bar Cosmos va ser un dels clàssics de la Rambla. Malgrat que arrossegava una lenta decadència, era un dels pocs supervivents d’aquella època daurada de la restauració barcelonina que van coincidir amb l’arribada de la Sisena Flota dels Estats Units. No obstant això, el seu origen era molt anterior, concretament del 1911, quan va obrir com una xocolateria. Setze anys després el local es va traspassar al matrimoni Mur, que el va transformar en un bar de tapes. El 1950 hi van fer obres i van obrir un restaurant al primer pis. L’èxit va ser tan espectacular que el 1967 el propietari, Josep Mur, va fer enderrocar l’edifici sencer i en el seu lloc va sorgir l’actual bloc de pisos que allotjava els apartaments Mur Mar. Així el van conèixer els mariners americans que hi recalaven, amb la seva característica barra, pròpia dels dinner del seu país. I els mosaics amb constel·lacions a les parets, en homenatge al nom de l’establiment.

L’Snack Bar Cosmos era tota una novetat en aquell moment. El menjador era freqüentat pels oficials de la marina, mentre que la barra s’omplia amb la tropa. Expliquen que aquells nois acabats de desembarcar eren tan violents que molts locals van clavar els tamborets a terra perquè no els fessin servir en les seves baralles. El Cosmos no era pas l’excepció a aquesta peculiar disposició del mobiliari. La terrassa, últimament mig buida, havia sigut una de les més animades i cosmopolites del passeig. Hi treballaven mitja dotzena d’enllustradors, una venedora de flors i un traductor de l’anglès, que llegia i redactava la correspondència entre els mariners i les seves enamorades. En les seves tauletes es donaven classes d’anglès a moltes prostitutes que volien treballar amb els nous clients. També s’hi deixaven veure els tractants de bestiar vinguts de comarques, quan baixaven a la capital catalana per negocis. O els cantants del Liceu quan acabaven la funció, fins i tot els primers hippies estrangers que van trepitjar la ciutat.

El Cosmos estava situat en una zona prostibulària, feia d’entrada al carrer d’Escudellers, a les portes de la part baixa de la Rambla, llavors ocupada per moltes professionals del sexe. Quan atracava la Sisena Flota, hi anaven les Gaviotas, unes prostitutes molt selectes de tot arreu del món que eren les amants de comodors i almiralls. Era un lloc calent i animat, on no faltaven mai les anècdotes. Potser per això va tenir l’estima d’escriptors com Pieyre de Mandiargues i Manolo Vázquez Montalbán, que en van parlar a les seves novel·les.

Diu la llegenda que al vell Mur el va arruïnar el seu gendre nord-americà, i que a partir del 1988 el negoci el van agafar els seus cambrers, que, per no quedar-se sense feina, es van constituir en cooperativa laboral. Tanmateix, quan la flota americana va deixar de venir a Barcelona, el Cosmos es va convertir en punt de trobada de marginals i personatges pintorescos, com Carmen de Mairena. Fins que el gener d’aquest any es va comunicar que ja no podien assumir una forta pujada del lloguer i van tancar les portes. En aquest instant, buit i enmig d’una reforma integral, la Rambla ha perdut un dels últims trets d’identitat que li quedaven.

A més del Cosmos, la ciutat està a punt de perdre un altre dels seus locals carismàtics, la Bodega Carlos, oberta com a Bodega Escala el 1901, al carrer Rector Triadó d’Hostafrancs. Un dels clàssics dels esmorzars de forquilla i dels menús populars, que ha anunciat la seva clausura per al 31 d’aquest mes de juliol, després que el propietari de la finca no volgués renovar el contracte. Deixa òrfena una selecta clientela de barri.

stats