EMPRENEDORS
Societat 20/01/2018

El vermut, la moda convertida en hàbit

Aquest beguda dolça s’ha fet forat a Mallorca gràcies a La Vermutera, que distribueix a 30 locals

Joana Botey / àngel Aguiló
4 min
El vermut de marihuana va sorgir d’una innocentada, el 28 de desembre del 2016 que es va anunciar a través de les xarxes socials.

@trescantEl sol dalt de tot marca el migdia i en l’idioma del ‘bon vivant’, l’hora de l’aperitiu. A Mallorca, d’un temps ençà, l’equador de la jornada és el moment del vermut. Ben fred, amb un gel per rematar-lo, dues olivetes i, sempre que sigui negre, amb un bocinet de taronja. Amb vermut blanc, talladeta de llimona.

El que per molts va ser considerat com una moda ha acabat per convertir-se en un hàbit. Fins i tot més que això; en una litúrgia que dona el tret de sortida als grans dies de taulada amb la família i amics.

El vermut s’ha fet forat a Mallorca gràcies, principalment, a La Vermutera. Darrere aquesta firma hi són un mallorquí, Xisco Albertí, i un català, Alejo Mira. La seva història ens fa recular al mes de juny del 2015. Aquests dos fanàtics del vermut organitzaren un tast a Sa Possessió amb les varietats guanyadores dels premis Vinari, que atorga anualment el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya. Aquell any va ser el primer que hi va haver guardons específics per al vermut. El sarau a Palma va ser un èxit tan gran que, tres mesos després, Xisco i Alejo varen posar en marxa La Vermutera, el primer i únic distribuidor a Mallorca especialista en vermut. Dos anys i mig més tard, han aconseguit col·locar aquesta beguda aperitiva als prestatges de desenes de bars a Mallorca. El més important, però, és que han aconseguit instaurar la cultura del vermut a l’illa.

Monseta, Turmeon, Cori, San Bernabé, Verano del 82 i Chappó són noms cada dia més habiutals al lèxic de la barra del bar. Uns representen la cara més tradicional de la beguda i d’altres, la més transgressora. Ben igual que el vi, el pare de la criatura. El vermut neix a partir d’un 75% de vi, blanc en la majoria dels casos. A partir d’aquí, el caramel cremat -l’element que dona el to negre- i els botànics fan la diferència.

Posats a cercar varietats innovadores, la de cànnabis és el darrer crit. L’ha posada en circulació Turmeon aquest Nadal. La marca de Saragossa és, amb diferència, la més innovadora i atrevida que trobam al mercat. La idea de fer un vermut de marihuana va sorgir d’una innocentada. El 28 de desembre del 2016, Turmeon va anunciar a través de les xarxes socials que llançava una nova varietat feta a partir d’aquesta substància psicotròpica. Tot per fer unes rialles i una mica de renou digital, que sempre va bé. La reacció de l’audiència va anar molt més enllà del somriure amb el mòbil a la mà. La bústia de la marca és va omplir de missatges de gent interessada en adquirir aquest innovador aperitiu. Un any després, el 14 de desembre passat, Turmeon va anunciar que posava en circulació el vermut de cànnabis. Aquesta vegada era vera. I ja és a Mallorca; el podeu trobar a la vermuteria La Gloria del Portitxol. Perquè ningú passi pena o per evitar una desil·lusió, no levitareu després de beure’l. Just té un 0,1% de cannabis, el màxim que permet la legislació. Sigui com sigui, una vegada fet el tast, s’ha de dir que és ben lleuger, aromàtic i passa beníssim. Surt tant dels paràmetres clàssics que s’oblida de la llimona i les olives per casar amb la poma i fins i tot, amb el cogombre.

Si sou més conservadors o nouvinguts en aquest món, optau per un Monseta o un Cori. Aquest darrer és el vermut tradicional per excel·lència, s’elabora al Museu del Vermut de Reus i és l’equilibri dins el tassó. Ideal per a la fase d’iniciació.

Quan ja hagueu après a caminar -a beure en aquest cas- i el paladar demani gustos més intensos, cercau el San Bernabé Gran Reserva Especial. Elaborat a base de vins negres de La Rioja i amb una barreja de 49 botànics diferents, és una bomba espectacular.

Maridatge

Arrribats en aquest punt, l’estómac reclama companys de viatge per al vermut. Les patates fregides sempre són un valor segur, però el catàleg de possibilitats és molt més ampli i inclou opcions més selectes. La banderola amb anxova, oliva i seitó és un còmplice ideal. Però hem d’anar més enllà i experimentar amb les conserves. Elles, encara que puguin generar desconfiança i ser vistes erròniament com un aliment de subsistència, són la parella perfecta del vermut. Musclos, escopinyes, navalles… Qualsevol opció és bona i garantia d’èxit. Les conserves de qualitat són una autèntica delicatessen. La versatilitat de la cuina illenca també ens dona mil i una opcions. El frit, en totes les seves propostes, forma un tàndem ideal amb el vermut. Ben igual que el variat, aquest gran tresor d’autor desconegut que tants aperitius gloriosos ens ha regalat i ens regalarà.

On fer el vermut

La Vermutera distribueix vermut a més de 30 establiments arreu de Mallorca i Palma és la seva gran zona d’influència. A Canamunt, Bar España, Molta Barra i Ca la Seu són un valor segur. Podreu fer un gran maridatge de pintxos i vermut. Si teniu ganes de combinar-lo amb un bon variat, el Bar Mavi (31 de Desembre) és el vostre lloc. Si trescau pel Portitxol, a més de La Gloria, teniu l’opció d’Es Vaixell; amb un bon llonguet dibuixareu el brunch perfecte. A Pollença teniu l’OH! Vermut i al Port de Sóller, Es Mirall. D’opcions n’hi ha moltes, cada dia més. I la majoria, d’alt nivell. Això sí, desconfiau d’aquells establiments que serveixin el vermut amb sifó. Si trobau aquest escenari just pot voler dir dues coses: que el vermut és d’aquells guerrers que s’ha de derrotar amb mescla gasosa o que qui el serveix no n’entén. El vermut, el bo, fresquet i sol.

stats