ENSENYAMENT
Misc 08/04/2014

La lluita d’una escola per educar en valencià

El col·legi Pare Català manté l’idioma a P-3, tot i l’ordre del govern Fabra de canviar al castellà

Salvador Almenar
3 min
LA RESISTÈNCIA DELS PARES 
 Un total de 69 famílies han firmat un recurs contra l’ordre del govern valencià.

ValènciaEls pares dels alumnes d’educació infantil del col·legi Pare Català de València segueixen esperant que la Generalitat Valenciana compleixi la promesa de garantir el dret a l’escolarització en valencià. Des d’ahir, el grup A de P-3 és oficialment una línia en castellà, segons una ordre de la conselleria d’Educació que empara la demanda de dues famílies contra la concessió d’una nova línia de valencià en detriment de la de castellà. Però el canvi no s’ha fet efectiu, i ahir les classes es van seguir fent en valencià, com sempre.

La resolució ordenava al centre que canviés el programa lingüístic d’una de les tres classes de P-3 a meitat de curs, malgrat que el 95% dels pares havien triat l’ensenyament en valencià. L’oposició d’aquests pares va obligar el govern d’Alberto Fabra a buscar una solució per satisfer les dues parts. L’acord amb els pares que volien l’ensenyament en valencià va ser que, a partir del 4 d’abril, un segon professor de reforç garantiria que els seus fills no haguessin d’estudiar en castellà. Aquesta solució no satisfeia els pares demandants perquè consideraven que “discriminava” els seus fills, però la conselleria semblava decidida a implantar-la per apaivagar el conflicte. A més, l’acord verbal preveia que per al curs 2014-2015 el col·legi mantindria tres línies de P-3 i P-4 de valencià i que se n’hi afegiria una de quarta en castellà.

La decisió la va anunciar el vicepresident de la Generalitat Valenciana fa quinze dies, però la situació actual del Pare Català és la mateixa que fa una setmana, quan encara no havia expirat el període legal per fer el canvi de línia al castellà. Al centre no hi va arribar ahir cap professor de reforç i la mestra titular va seguir fent les classes en valencià, com ha fet des de l’inici de curs.

Incertesa sobre la nova mestra

Però aquesta situació pot canviar en qualsevol moment. Des de divendres passat la plaça de reforç està adjudicada a una professora que ni el centre ni la conselleria -com va reconèixer a preguntes de l’ARA- saben quan s’incorporarà a l’aula. Tampoc queda clar si aquesta nova professora serà qui farà les classes en castellà als dos nens que han fet canviar d’idioma tota l’aula, o si serà la professora de reforç de valencià per als 23 nens restants. Encara que els pares reconeixen la bona voluntat de la conselleria, segueixen esperant que Educació concreti l’acord que garantiria el dret dels seus fills a “rebre els primers ensenyaments en la llengua habitual”, tal com estableix la llei d’ús i ensenyament del valencià. De moment tot són bones paraules però cap ordre ni decret recull l’habilitació d’una segona professora fins a final de curs, ni el manteniment de les tres línies de valencià per al curs que ve. Per aquest motiu, han presentat un recurs que demana l’anul·lació de l’ordre inicial. Les 69 famílies que han firmat aquest recurs contenciós administratiu només el retiraran quan el govern valencià subscrigui per escrit el compromís verbal.

Retiren peticions de castellà a Catalunya

La consellera d’Ensenyament del govern català, Irene Rigau, va assegurar ahir que alguns pares de 28 centres escolars que van firmar la petició de Convivència Cívica Catalana per l’ensenyament bilingüe han retirat la firma quan han “vist l’abast de la demanda”, que no era un simple manifest en defensa del bilingüisme sense aplicació. En altres casos, els fills dels demandants encara no tenen edat escolar, i a la resta, Rigau va dir que se’ls respondrà “de la mateixa manera que sempre”, amb atenció individualitzada quan sigui “pertinent”.

stats