PRECARIETAT LABORAL
Societat 16/09/2017

Els treballadors de la presó de Palma es veuen desbordats

Els sindicats denuncien l’augment de la conflictivitat entre presos i funcionaris

Anna Schnabel
3 min
Els sindicats de la presó demanen la dimissió de la directora,
 Que fan responsable de l’augment de la conflictivitat.

Palma300 interns de la presó de Palma excedeixenla capacitat estipulada pel centre, asseguren els sindicats de la presó, que van manifestar-se ahir migdia davant la Delegació del Govern. Aclariren, en una nota conjunta, que haurien d’acollir com a màxim 1.000 interns però en tenen 1.300. A més, pateixen “una gran escassetat de personal en totes les àrees”, amb una xifra de 420 treballadors. Calculen que haurien de ser 60 o 70 més, segons precisen a la nota. En conseqüència, “no podem realitzar correctament la tasca de reeducació i reinserció social dels reclusos, tal com ens encomana la llei”, hi afegeixen.

Denunciaren, així mateix, la “falta d’actualització de mitjans materials per a la nostra seguretat i de formació adequada”. Aquestes mancances consideren que “s’han agreujat durant els darrers anys per les retallades”. Tanmateix, els sindicats defensen una institució penitenciària “íntegrament pública” i refusen la contractació d’empreses privades, que de moment realitzen tasques de vigilància i control en l’àmbit de la seguretat exterior”.

Conflictivitat

Més d’un centenar de treballadors del Centre Penitenciari de Palma mostraren també el seu rebuig davant l’ augment de la conflictivitat a la presó des de l’arribada en massa d’interns de primer grau. “Són els més perillosos”, asseguraren. Lamentaven, a més, que els reclusos de primer grau procedeixen de la Península i, per tant, no tenen cap vinculació amb l’illa.

“La població reclusa ha disminuït”, però “les agressions físiques a funcionaris estan augmentant”, indica el comunicat. Segons les seves dades, l’any passat van comptabilitzar-se 29 atacs, els quals han ascendit a 34 entre l’1 de gener i l’1 de setembre d’enguany. Durant aquest temps, asseguren que 48 empleats -més d’un 20% de la plantilla- han resultat lesionats, “sense comptar els insults i les amenaces”. Consideren, a més, que la gestió de la situació que està fent l’equip directiu és “nefasta” i responsabilitzen la directora de “l’allau d’agressions”. Aquest diari ha intentat parlar amb Institucions Penitenciàries i la direcció de la presó de Palma diverses ocasions, però sempre han declinat la invitació.

“El mes passat vaig ser agredit per un reclús. Em va trencar el dit, però li he de continuar posant cada dia el plat de menjar al davant”, explicà un dels funcionaris de la presó de Palma que eren presents a la mobilització. “Ningú no ha tingut la sensibilitat de dir-me que m’ocupi d’uns altres presos”, criticà. “Ens esforçam a aconsellar-los bé perquè tot funcioni bé, amb tota la sinceritat del món”, precisà. “La nostra feina mai no surt als diaris, encara que sí que es publiquen les agressions als presos”, hi va afegir.

“No pot ser que ens marginin així”, es queixà el portaveu del col·lectiu de sindicats, David Rodríguez. “En qualsevol altre centre de la Península un funcionari que és agredit pot canviar de lloc de feina”, hi afegí, i assenyalà la “qüestió insular” com el problema de fons.

Acusacions creuades

Les acusacions creuades marquen el dia a dia de la presó de la capital mallorquina. La polèmica entre presos i funcionaris cobrà visibilitat tan aviat com el cas de James Langford, un pres de Palma que denuncià tortures de quatre treballadors del centre, va transcendir als mitjans. Aquesta causa està a punt d’arribar als tribunals. Un segon pres va interposar una denúncia per maltractaments. El cas va ser arxivat recentment en un jutjat de primera instància de Palma, si bé la defensa ja va interposar el corresponent recurs. No obstant això, el portaveu sindical va assegurar que “mai cap funcionari ha estat condemnat per una agressió a un reclús”, malgrat les nombroses denúncies que s’han interposat durant els darrers anys.

stats