DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Societat 26/11/2016

Una senzilla pregunta per detectar la violència masclista

Un nou protocol sanitari vol normalitzar l’abordatge d’aquest problema als centres de salut

Montse Terrasa
3 min
La manifestació en motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere va recórrer els carrers de Palma.

Palma“Com va tot per casa?”. Aquesta senzilla pregunta, o una altra de molt similar, serà part de la rutina en les consultes d’infermeria als centres de salut de les Balears per tal de detectar casos de violència masclista i, sobretot, perquè les dones tinguin més facilitat per explicar aquest problema, que situa aquesta comunitat en el primer lloc de feminicidi a l’estat espanyol.

El nou protocol d’actuació sanitària enfront de la violència masclista inclourà unes pautes a seguir per part dels professionals d’aquest sector -especialment a les consultes d’infermeria- que permetin detectar casos de maltractaments cap a les dones. “El paper d’infermeria és crucial, encara que fins ara no es veia. La infermera d’Atenció Primària té un paper molt important que és demanar, a totes les dones, com van les coses per casa”, explica Carme Vidal, infermera i coordinadora de Salut i Gènere de la Conselleria de Salut, qui treballa en l’actualització d’aquest protocol.

El propòsit és que fer aquestes preguntes sigui una cosa tan normal com demanar pel consum de tabac o pels hàbits de descans dels pacients... La idea és que cada cert temps, cada any, cada dos anys, el personal d’infermeria faci aquestes preguntes. “Si en aquell moment la dona no té xerrera, no passa res”, explica Vidal. Del que es tracta és de “deixar la porta oberta” perquè la víctima de violència masclista sàpiga que pot parlar amb algú. “Si tu cerques un poquet i t’hi impliques, la dona t’ho conta”, comenta aquesta infermera.

Signes d’alarma

Les consultes d’infermeria, comenta Vidal, són un espai on es poden detectar signes d’alarma, indicis que es pot tractar d’un cas de violència masclista. “Normalment vénen per altres problemes, com pot ser una diabetis descontrolada... Quan es registren moltes visites d’urgència, pot ser que hi hagi aquest problema darrere”, assenyala la coordinadora de Salut i Gènere.

La clau, diu Vidal, és arribar a establir confiança amb la dona, seure al seu costat i llevar-se la bata d’infermera, si cal. “Si hi estableixes confiança, ho pots detectar”, reitera l’experta. I una vegada detectat el conflicte, la infermera oferirà ajuda, informarà la víctima dels serveis que hi ha a la seva disposició i la posarà en contacte amb l’Institut de la Dona. “No ens n’hem de rentar les mans, les hem d’acompanyar i empoderar”, insta Carme Vidal, qui recorda que els fills d’aquestes dones han de ser considerats també com a víctimes de la mateixa violència masclista.

L’actualització del protocol per al personal sanitari també inclourà una sèrie de preguntes més específiques, per formular una vegada que s’hagi percebut el maltractament.

Una altra novetat serà la formació específica per al personal sanitari, que haurà d’incloure una “valoració de risc” de la dona en el seu historial mèdic.

La valoració dins la història clínica alertarà del cas

Que la valoració de risc sobre la dona víctima de violència masclista estigui inclosa dins el seu historial clínic serà una via de connectar tots els professionals d’Atenció Primària i, també, d’informar-ne els especialistes dels hospitals.

D’aquesta manera, confirma Carme Vidal, quan una dona víctima d’aquest tipus de violència vagi a urgències hospitalàries, els metges tindran tota la informació del cas i es posarà en antecedents.

Per poder fer aquesta valoració tan acurada com sigui possible, els professionals sanitaris rebran formació específica i una sèrie de preguntes que hauran de plantejar a la dona, comenta la responsable de Salut i Gènere de la Direcció General de Salut Pública.

Tot això estarà especificat en el protocol d’actuació sanitària enfront de la violència masclista. Les Balears ja disposen d’un document d’aquest tipus, aprovat fa uns anys, però ara s’està actualitzant i s’estan ampliant les mesures.

stats