NOU PROJECTE

El sector agrari aposta per la comercialització

Quinze cooperatives de Balears s’uneixen sota la marca Farmers & Co

la Cooperativa del Camp de Menorca, mitjançant Farmers & Co, ha aconseguit tenir presència a totes les illes de Balears, de manera que els productes autòctons poden ser adquirits a qualsevol punt de l’Arxipèlag. És un projecte integrador i tot s’ha d’entendre des de la perspectiva històrica dels darrers anys. El potencial del camp de Menorca era notori, però la seva comercialització era una proposta que ningú impulsava amb garanties.

La coordinació de tots els subministradors, els pagesos, unida a la posada en escena del producte i una definició d’aquest han consolidat un projecte que engloba la Cooperativa Insular Ramadera, Coinga i la Cooperativa Agrícola Sant Martí del Mercadal, a banda de nou cooperatives agrícoles de Mallorca (Porreres, Camp Mallorquí, Pollença, Sóller, Fruita Bona, Ecoilla, Vidauba i Agromallorca), tres d’Eivissa (Sant Antoni, Agroeivissa i Santa Eulàlia) i la Cooperativa del Camp de Formentera.

El projecte Farmers & Co va néixer ara fa un any per l’empenta de la Cooperativa del Camp de Menorca. L’entrada en el mercat per comercialitzar els productes va començar amb l’assistència a fires com la de franquícies a València i Expofranquicia de Madrid. El projecte ha crescut de manera extraordinària i en aquests moments Farmers & Co disposa d’una desena d’establiments per vendre tota mena d’articles culinaris procedents del camp menorquí, entre d’altres. Madrid i Lisboa són algunes ciutats on els productes balears poden ser adquirits. Entre l’oferta que presenta la marca Farmers & Co, cal remarcar les gairebé 500 referències de formatges i embotits artesans, carn, fruites i verdures de temporada, condiments, olis i infusions, vins i licors, rebosteria o confitures tradicionals.

Els espais Farmers & Co posen a disposició del visitant l’oportunitat de tastar el producte. El trasllat de l’aliment és bàsic i per aquest motiu una de les premisses és enviar amb celeritat el producte sortit de la terra a la botiga, a fi d’aconseguir donar un valor afegit a la qualitat de la matèria primera. A més a més, els responsables de Farmers & Co tenen clar que el repte és mantenir l’expansió en l’àmbit estatal i l’internacional. Ahir, en un acte que tingué lloc a Ciutadella, es va presentar la imatge de les noves botigues a través del showroom instal·lat a la seu de la Cooperativa del Camp i varen poder degustar alguns dels productes que s’oferiran als clients.

Lideratge

Els embotits i el formatge sempre han estat molt ben valorats a Menorca. Era un secret sabut per tothom en una societat que, malgrat ser conscient de les potencialitats i qualitat del producte, no havia apostat tan fort mai com avui dia. Els embotits com la sobrassada, la carn-i-xulla i el cuixot s’han convertit en imprescindibles en els rebosts dels menorquins. També succeeix el mateix amb els formatges, amb l’afegit que els darrers anys han assolit premis mundials. Tot s’inicià amb la fusió de la Cooperativa Sant Guiem i Santa Escolàstica de Ciutadella i la Cooperativa de Sant Llorenç d’Alaior. Els més de mig miler de socis varen decidir unir-se per distribuir els productes agroalimentaris. La fórmula ha estat un èxit i impulsaren la marca Meloussa per a formatge artesà. L’aposta innovadora continuà amb els formatgets petits, fruit de l’estreta col·laboració amb Quesería Menorquina, de Flor de la Isla. Tot plegat, una correguda fins a arribar a l’actual moment d’expansió.

La direcció comercial de Tolo Mercadal ha estat clau en la progressió del projecte. D’altra banda, la tercera via de productes és la carn amb les línies pròpies de vedella, xai, pollastre, conill i porc. La Cooperativa del Camp dona feina a 26 persones i el darrer any ha facturat 13,5 milions d’euros. Les previsions per a enguany és incrementar la facturació fins a arribar als 14 milions i confirmar la dinàmica ascendent de la comercialització dels productes del sector agrari.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF