Publicitat
Publicitat

SEGURETAT

Amnistia alerta d’un abús de multes contra els manifestants

L’ONG també denuncia que la policia fa un ús excessiu de la força per limitar les protestes pacífiques

La futura llei de seguretat ciutadana és la punta de l’iceberg d’un degoteig de mesures que amenacen el dret de protesta a Espanya. És la conclusió a què ha arribat Amnistia Internacional en un informe elaborat durant el 2013 i presentat ahir a Madrid que recull el testimoni de 30 “víctimes” tant de “l’ús excessiu de la força” de la Policia Nacional i els Mossos com també de “l’ús abusiu” de sancions administratives i penals per castigar els manifestants.

Segons l’ONG, tant l’Estat com la Generalitat utilitzen aquestes eines per provocar un efecte “dissuasori” en els ciutadans perquè no exerceixin el seus drets de reunió, associació i expressió. “El govern espanyol està utilitzant tota la força de la llei per asfixiar la protesta pacífica legítima”, assegura Jezerca Tigani, directora adjunta del Programa per a Europa i Àsia Central de l’organització. “La policia actua amb total impunitat, mentre que els manifestants pacífics i els líders dels moviments socials pateixen un assetjament constant i són estigmatitzats, colpejats i, de vegades, detinguts per posteriorment afrontar càrrecs penals, empresonament i multes”, afegeix Jezerca Tigani.

Sancions de 1.000 euros

“Volen acabar amb el lideratge dels moviments socials”, denuncia en l’informe la Maria (nom fictici), de 43 anys. Ella va rebre el gener del 2013 una notificació de la delegació del govern espanyol de Madrid en què li comunicaven que havien iniciat procediments contra ella, amb una multa de 1.000 euros.

Segons les autoritats, era per haver repartit informació a peu de carrer l’octubre del 2012 d’una manifestació que no havia estat aprovada. Com la Maria, 1.116 persones més van ser multades el 2012 a Madrid. I entre el maig del 2011 i l’abril del 2013, la comissió legal de Sol ha verificat 957 sancions, a més dels 40.000 euros que acumula la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Amb tot, l’ONG Amnistia Internacional no presenta una relació de l’increment total de les sancions en l’informe. Espanya: el dret a protestar, amenaçat també recull el testimoni d’Ester Quintana -que va perdre un ull arran de l’impacte d’una pilota de goma- i el de Sergi Garcia, un home de 33 anys que el 13 de juliol del 2013 va manifestar-se amb tota la família davant la seu del Partit Popular a Barcelona, on va llançar ous. Hores després, uns mossos de paisà el van detenir per la força.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF