Publicitat
Publicitat

La roba interior que portes parla de tu

Set de cada deu dones no fan servir la talla i la copa correctes de sostenidor

La roba interior defineix la manera de ser de cadascú, perquè és com la segona pell del cos. "De vegades és més important que la resta de capes que hi posarem a sobre", diu Montse Guals, directora de l'empresa de personal shopper Qué Me Pongo. És més, anar ben vestit interiorment aporta seguretat i elegància. "Si tenim una sinuositat a la panxa amb què no ens sentim còmodes, una bona roba interior te la sabrà amagar i, per tant, davant del mirall, que no enganya, ens sentirem més bé".

I és així en un temps en què ja no es porta que ni l'home ni la dona ensenyin els calçotets o les calces, i en què el culotte i la calça biquini femenins triomfen davant dels tangues, brasileres i calcetes. "Queden més bé els culottes, perquè recullen bé les galtes del cul i com que són horitzontals, no marquen els pantalons", diu Guals. La dissenyadora de roba interior de la marca catalana Promise, Roser Samón, ho corrobora. "El culotte està en alça, mentre que el tanga ha caigut en picat". Per als homes, dues opcions tradicionals, l'eslip o el bòxer, segons el gust, però que siguin de colors que vagin més enllà dels típics blancs, negres i grisos.

Els tirants a l'aire

Ara bé, el que és màxima tendència és que la dona insinuï el tirant dels sostenidors, que poden ser de pell, de vellut, de perletes, de blonda, i que es vegi com si fos una samarreta de tirants del jersei, desajustat, que es porta a sobre. Per a això, el sostenidor ha de ser del mateix color que la roba que es porta per fora. "Els colors de la roba interior i de la superior han de ser els mateixos sempre que es pugui", continua afirmant Guals.

I és que en qüestió de colors la roba interior ha guanyat terreny. "Per sort, el color carn, que no quedava bé a cap dona, ha quedat desfasat". I, si no, l'estilista recomana a les dones que encara el facin servir perquè pensen que és l'únic color que no transparenta que provin amb dos colors que encara els aniran més bé per evitar transparències: el gris i el rosa lilós. L'estilista remarca que ensenyar la tira del sostenidor, sofisticada, no ha de ser provocador. "L'ideal és un jersei blau desestructurat i un sostenidor blau a sota, per exemple; quan el jersei caigui, semblarà que el sostenidor sigui una samarreta".

A l'hora de comprar sostenidors, és imprescindible conèixer perfectament la nostra talla. "Atenció a les copes, que no s'acaben en l'A ni en el B, sinó que van més enllà i que s'adapten a dones estretes, amples, a pits separats, pits junts".

L'ofici de cotillaire

A Catalunya s'està perdent l'ofici de cotillaire, ofegat per les grans franquícies. A Sant Pol de Mar, Carme Boter s'hi manté, amb la seva botiga Rosabel, a la pujada de Sant Pau. És de les que sap reconèixer la copa de sostenidors que una dona pot necessitar. Mira de tenir tota la varietat de copes de sostenidors possible. I, si no, l'arregla perquè s'ajusti bé a l'esquena i a la copa del pit. "Un sostenidor incòmode, que clavi la barnilla al pit, és insuportable, i pot acabar fent mal". A Vilanova i la Geltrú, a la Llenceria Albà Íntim, a la rambla Principal, les germanes Montserrat i Maria Carme Andreu recomanen que les dones dediquin una estona a l'hora de comprar-se un sostenidor. "Tal com fem amb unes sabates, que ens les emprovem i mirem, amb el sostenidor, igual; i també és salut". A més, "una roba exterior quedarà sempre més bé si se'n porta una d'interior adequada".

La diferència entre copes

L'estilista Montse Guals opina que, a falta de cotillaires de tota la vida, un Victoria's Secret a Catalunya arrasaria, ja que la cadena de roba interior nord-americana és coneguda perquè mesura a les dones el pit abans que comprin el sostenidor. En un capítol de la sèrie Sexe a Nova York, de fet, una de les protagonistes afirmava a un dependent que mai ningú no li havia dit que necessitava una copa A, quan ella sempre havia fet servir la B. Durant una estona, el dependent li argumentava les diferències que una lletra i l'altra aportaven a un pit.

"La copa A és la que està adreçada a dones amb poc pit però que són amples d'esquena", explica la Roser Samón, de Promise. A Europa, les més habituals a les botigues són de la A fins a la E, però "a Anglaterra i als EUA es pot arribar a trobar fins a una H i una J". Com més lletres s'avanci a l'abecedari, més contorn de pit té la dona. "La nostra feina com a dissenyadors de roba interior és també ensenyar l'ofici de vendre-la correctament, i per això formem els venedors, perquè sàpiguen mesurar el pit de les dones per recomanar-los els sostenidors més adequats", diu Samón.

Un dels trucs perquè la dona sàpiga que ha triat el sostenidor correcte és que, per la banda de l'esquena, l'ha de tenir sota els omòplats, i no al damunt. Aquesta part posterior del sostenidor també ha de quedar recta, i no ha de collar, no ha de fer mal de tan ajustat que sigui. Els tirants han d'aguantar, tampoc no han de collar, i els cèrcols del contorn de la copa no han de tocar el pit, no l'han d'oprimir.

La roba interior per Nadal

Per Nadal la roba interior ha de reflectir que són dies de festa. Per començar, els colors vermell i negre són els més adients, però també teixits com la seda, les blondes, les puntes, els chantillys, els cotons. "Atenció a les blondes, que ara ja no piquen, com passava abans, i són unes peces molt atractives", diu Montse Guals.

Per la seva banda, Roser Samón, dissenyadora de la marca catalana Promise, remarca també el punt barroc de la roba interior femenina per als dies de festa. "Barroc vol dir que les blondes i els daurats hi poden conviure, com també els colors combinats de negres i vermelles". Quant a colors, la Roser coincideix amb l'estilista Montse Guals, perquè els vermells i els negres gairebé són una tradició, però també suggereix els blaus royals i els colors nude (tons rosa i color pell). Els tirants dels sostenidors han de ser més sofisticats que mai: uns llaços o uns tirants folrats de tuls fan elegància i festa alhora. I, per acabar, els patrons push-up també fan trencar la quotidianitat.

Sayfit, busca't la talla al telèfon mòbil

En un temps en què el món sovint gairebé queda reduït al mòbil, un grup de cotillaires catalans han impulsat una aplicació gratuïta, apta per a Android i IOS, que permet calcular la talla i la copa correctes dels sostenidors. L'aplicació rep el nom de Sayfit, i un dels impulsors, Francesc Puertas, explica en el seu blog ( Sosten.blogspot.com.es ) que set de cada deu dones no fan servir la talla i la copa correctes. D'altra banda, nou de cada deu no saben tampoc quina han de fer servir. La majoria de les consultes per dolors mamaris es podrien evitar fent servir la talla i la copa adequades. I cal tenir present que sempre s'ha emprovar el sostenidor abans de comprar-lo.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF