REIVINDICACIÓ
Societat 16/08/2013

La processó del dia de les dones lliures pren la platja

Les feministes critiquen la política dels governs central i balear

Maria Fuster
2 min

Palma"Engega la teva imaginació. Porta la teva barca, matalasset o qualsevol cosa que suri i tirem-nos a la mar a defensar els nostres drets". Així convocava la plataforma Dret a Decidir a participar en la processó del Dia de les dones lliures. La performança reivindicativa es va dur a terme ahir a la platja de Can Pere Antoni de Palma davant la mirada estupefacta de la majoria dels banyistes. Les manifestants avançaren per la mar i per l'arena. Un grup reduït es desplaçava dins l'aigua amb dues barques inflables i, en paral·lel, per la vorera, un grup d'una trentena de persones caminaven amb pancartes, banderoles i xiulets.

Reaccions

Moltes persones que havien anat a la platja a prendre el sol es varen aixecar per poder veure millor aquesta manifestació. En general, tothom restava en silenci, encara que també va haver-hi dones que aplaudien i els mostraven el seu suport, fins i tot joves que coneixien les consignes i les repetien, com també qualque nin que se sumava a l'ambient festiu de la manifestació i un home que demanava: "no tenien res millor a fer?", però l'efecte impactant era evident. L'acte va concloure davant de la sibil·la Nuredduna. Només arribar, tres persones amb pancartes pujaren dalt de l'escultura, ubicada al final de la platja de Can Pere Antoni. Una d'elles era l'activista Marisol Ramírez, amb un cartell en què es podia llegir: "Avortament, ni delicte ni pecat. És un dret humà".

El motiu de mobilització era el mateix que el de la que es va dur a terme l'any passat: la defensa de la llei actual de la interrupció de l'embaràs. I és que el gener del 2012 el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, va anunciar que la modificaria fent-la molt més restictiva. Tot i que encara no s'ha concretat, Gallardón ha parlat de prohibir l'avortament en cas de malformació del fetus i també d'eliminar la interrupció voluntària dins de les 14 setmanes de gestació.

"Qualque cosa hem aconseguit. Gallardón de moment ha paralitzat el projecte de modificar la llei, en part per les mobilitzacions ciutadanes i per les pressions dins del Partit Popular", explicà Estrella Rodríguez, qui forma part de la plataforma Dret a Decidir. Les seves reivindicacions també s'expressen en clau local. "Exigim al Govern balear una estratègia de salut sexual i reproductiva seriosa, ja que l'avantprojecte que planteja la Conselleria per la protecció de la maternitat només serveix per beneficiar les entitats afins al PP, com les associacions pro vida", denuncia Ana M. Olivares, també membre de Dret a Decidir. A la vegada, es mostra indignada per la negativa de la Conselleria a tenir cap diàleg i recorda que juntament amb Metges del Món i Feministes en Acció el mes de maig passat varen demanar cita a la Conselleria sense obtenir-ne cap resposta.

Relleu generacional

"Les feministes que varen lluitar per la llei de l'avortament de 1984 ens vàrem posar en contacte amb la gent del 15-M", explicà ahir la l'activista històrica Nina Parrón, contenta de veure el relleu generacional. "Tenia por que ara quedàssim totes soles, però hem vist com les més joves s'han posat en primera fila", indicà. Nina Parron comenta que varen triar el 15 d'agost perquè és el dia de l'Ascensió de la Mare de Déu: "Vàrem pensar que com a Mallorca la treuen a passejar amb la barca, nosaltres faríem el mateix però reivindicant no les dones verges, sinó les dones lliures".

stats