Publicitat
Publicitat

El poble no vol Ricart i ell no pensa tornar-hi

Els veïns rebutgen l'assassí d'Alcàsser però no viuen alarmats per l'excarceració

L'excarceració de Miguel Ricart després de la resolució del Tribunal d'Estrasburg que va tombar la doctrina Parot ha fet que el pitjor capítol de la història contemporània d'Alcàsser torni a estar d'actualitat. Durant aquests dies s'ha especulat molt sobre si l'únic condemnat pel triple crim tornaria a Catarroja, el seu poble natal, que està situat a molt pocs quilòmetres del municipi on vivien les seves víctimes. Ni a la localitat on va créixer, ni a Albal -on va viure amb el també criminal Antonio Anglés-, ni tampoc a Alcàsser volen ni tan sols imaginar-se la possibilitat de veure Ricart passejant pel carrer. Els anys no han esborrat l'odi que la gent sent cap a ell, i tothom recorda encara la commoció que el triple crim va causar.

La decisió de la secció segona de l'Audiència Provincial de València de deixar en llibertat Ricart ha provocat la indignació de molts veïns que creuen que la seva llibertat és una "burla" per a les famílies de les víctimes i defensen que "hauria de seguir a la presó". La mare de Desirée, Rosa Folch, és l'única que segueix atenent els mitjans de comunicació. Resignada per no haver pogut retardar l'excarceració, diu que la decisió judicial és una "vergonya". Els anys no han curat el seu dolor i per això adverteix: "Si em trobo Ricart, no responc".

Aquesta trobada serà gairebé impossible. Ricart sap que no és benvingut ni a Alcàsser ni a cap poble de València, i, a més, a la localitat de la comarca de l'Horta no l'espera ningú. Els seus pares van morir i la família que hi té no vol ni sentir a parlar d'ell. La seva germana, per exemple, va marxar a Andalusia i va alterar l'ordre dels seus cognoms per començar una nova vida. El mateix va fer la filla de Ricart, que ara té 23 anys i que ha eliminat de la seva identitat qualsevol referència que l'emparenti amb el pare biològic. El psicòleg municipal d'Alcàsser, Pepe Gil Martínez, està convençut que pel cap de Ricart no hi passa la idea de tornar a València. "Suposo que buscarà establir-se i refer la seva vida lluny d'aquí, a Portugal o a qualsevol lloc fora d'Espanya", va explicar en declaracions a l'ARA. És molt crític amb els mitjans de comunicació que han descobert la cara actual de Ricart. El psicòleg creu que ara que tothom sap com és actualment li serà "molt més complicat" començar de zero.

Altre cop al focus mediàtic

Entén que "els pares pensin que és una injustícia" que Ricart hagi sortit de la presó, però, "com a part no interessada", Pepe Gil assenyala que aquest assassí "ja ha complert la seva condemna i ara ha de reinserir-se a la societat". En preguntar-li si creu que tornarà a delinquir, assegura que passats aquests 20 anys "a Ricart no se li acudirà fer una barbaritat com la que va fer", encara que Institucions Penitenciàries digui "que no està rehabilitat". L'excarceració de Ricart ha tornat a posar el focus mediàtic sobre Alcàsser, però més enllà dels mitjans que aquests dies busquen les seves històries al poble, la vida continua igual. "L'alarma social l'han creada els mitjans", diu Gil. I explica: "Si un periodista va amb el micròfon a qualsevol persona i li diu si li fa por que violin la seva filla, evidentment li dirà que sí. Però dir que aquest sentiment s'ha generat per culpa de l'excarceració de Ricart és no dir la veritat", assegura.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF