Societat 03/06/2013

Les nuclears d'Ascó ja fan servir el seu propi magatzem de residus

Miquel Jordà
2 min

Tarragona.Amb les piscines d'emmagatzematge a punt d'arribar al límit de la seva capacitat i el magatzem de residus nuclears sense construir, la Central Nuclear d'Ascó ha hagut de tirar pel dret i fabricar el seu propi magatzem per desar-hi les deixalles radioactives acumulades durant quatre dècades de funcionament. Aquest magatzem, el primer que es construeix a Catalunya, és la mateixa solució que ja han hagut d'adoptar en els últims anys les plantes atòmiques de Trillo, a Guadalajara, i Zorita, a Càceres.

El primer contenidor ple de combustible gastat del grup Ascó I es va traslladar el 9 de maig al nou magatzem, situat dins del recinte del complex nuclear de la Ribera d'Ebre.

En els últims dies s'ha mogut un segon contenidor, també ple de barres d'urani que es van utilitzar com a combustible a Ascó I. Segons l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), l'empresa propietària de les plantes, seran els dos únics moviments que es faran aquest any. Fins ara, aquests residus s'han anat acumulant en unes piscines situades dins dels reactors de les plantes atòmiques. Però aquesta solució ja ha esgotat la seva capacitat a Ascó, tal com ja va passar a Trillo i Zorita. A l'altra central nuclear catalana, Vandellòs II, la piscina encara té marge per a 8 o 9 anys més.

Els residus d'Ascó esperaran en aquesta instal·lació provisional que estigui enllestit el magatzem centralitzat de l'Estat, on s'han de traslladar els residus de les vuit centrals nuclears espanyoles. La instal·lació s'ha de construir a Villar de Cañas (Conca), que va ser l'emplaçament triat després d'un procés en el qual Ascó també va presentar candidatura. La decisió la va prendre el govern del PP a finals del 2011. Es preveia que estigués enllestit el 2015, però el projecte ha patit nous retards i ara es parla de finals del 2017. El polèmic cementiri de residus, per tant, arriba amb retard per cobrir les necessitats del sistema nuclear ibèric, que ha de purgar el desajust amb magatzems individuals.

stats