SALUT
Societat 28/10/2017

On no arriba la paraula, ho fa la música

Cada vegada s’utilitza més com a recurs terapèutic i rehabilitador

Anna Vidal
3 min
On no arriba la paraula, ho fa la música

PalmaLa música pot modificar l’estat d’ànim, pot relaxar i també activar; amb altres paraules, té efectes terapèutics. “Amb la musicoteràpia recuperam aquests efectes i els transformam en objectius terapèutics”, subratlla Marisel Lodeiro, psicòloga i musicoterapeuta.

Lodeiro, que ha visitat Palma amb motiu de les I Jornades Balears de Musicoteràpia, té una dilatada experiència en aquesta disciplina científica encara desconeguda per molts. “És un recurs molt potent, gens invasiu, indolor i que no té efectes secundaris”, assenyala Lodeiro, qui considera que hauria d’estar reconeguda com una “teràpia complementària”, si bé puntualitza que no substitueix, en cap cas, “altres tipus d’aproximacions”. De fet, Lodeiro advoca per una teràpia en la qual participin diversos professionals. Els resultats són molt evidents, assegura, en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual o dels trastorns mentals. “Allà on altres companys professionals tenen dificultats per incidir en una àrea, nosaltres ho feim bastant més fàcil perquè podem estructurar el pensament a través de les estructures musicals”, assevera.

L’harmonia, la melodia, el ritme, tots els components de la música són utilitzats depenent de la teràpia i del pacient. “Podem utilitzar cançons, la nostra veu, el nostre cos; pot ser música editada o en viu”, explica. Qualsevol intervenció es fa sempre pensant en un objectiu, ja que la musicoteràpia, insisteix Lodeiro, no és només utilitzar la música.

Llenguatge universal

La musicoteràpia pot ser utilitzada en totes les etapes de la vida, des del procés de gestació fins als pal·liatius. Aquesta intervenció pot ser individual, grupal, familiar o comunitària. “El llenguatge musical no necessita paraules, podem utilitzar-lo pràcticament sense limitacions en qualsevol tipus de persona, amb o sense patologia, de qualsevol edat, de qualsevol cultura; allà on el llenguatge verbal suposa una limitació, el llenguatge musical suposa tota una possibilitat”, assegura.

Les possibilitats que ofereix la música des del punt de vista terapèutic són moltíssimes i dependran dels objectius, que poden ser de caràcter comunicatiu, preventiu o rehabilitador. “Podem plantejar-nos objetius rehabilitadors, no per treballar a l’àmbit afectiu o de comunicació sinó per rehabilitar funcions afectades, com en el pàrkinson, que sense la música tenen un descontrol motor molt important”, destaca.

Impacte terapèutic

Actualment hi ha molta evidència científica sobre l’efecte positiu que la musicoteràpia té en la qualitat de vida de les persones amb demència com l’alzhèimer. Un dels impactes és l’activació del cervell, ja que el sol fet d’escoltar música activa l’hipocamp. La música, explica Lodeiro, també millora la interacció i l’orientació. “Té una incidència molt clara a l’hora d’associar determinades cançons amb determinats moments del dia o determinades activitats”. Així mateix, té un impacte en la part afectiva perquè la música evoca records, olors, emocions i també un efecte socialitzador perquè es comparteixen activitats.

També ajuda en l’àmbit motor perquè “el simple gest de tocar la pandereta implica que estiguin utilitzant el braç i posin en marxa la motricitat fina”, destaca.

Musicoteràpia hospitalària

A les Illes Balears, les associacions ASPANOB, Na Marga Somriu i Lions de Calvià han impulsat un projecte de musicoteràpia a les unitats d’Oncologia Pediàtrica, Unitats de Cures Intensives Pediàtriques i Malalties Cròniques de l'hospital de Son Espases.

“Els objectius terapèutics en l’àmbit hospitalari poden ser molt diversos”, explica. En els adults, un dels principals és ajudar-los a prendre consciència que, “si són part activa de la seva recuperació, es recuperaran més ràpid”. A més d’afavorir la distracció, també intervenen, “i amb bons resultats”, en l’àmbit del dolor. “Utilizam tècniques específiques per ajudar la persona a variar la percepció subjectiva del dolor”, sentencia.

I Jornades Balears de Musicoteràpia

Amb el lema ‘Ressonant plegats’, l’Associació Balear de Musicoteràpia (ABAMU) va organitzar ahir i despús-ahir les I Jornades Balears de Musicoteràpia.

Durant la trobada, ABAMU va donar a conèixer els diferents àmbits d’aplicació d’aquesta disciplina a les Balears. Concretament, l’associació treballa amb persones amb pàrkinson o alzhèimer, gent gran i infants hospitalitzats a Son Espases, a més de realitzar tallers de formació. “Els beneficis són tangibles”, assegura Gabriela Guaglione, qui lamenta que la professió de musicoterapeuta encara no està prou reconeguda, tot i que cada vegada són més les institucions i associacions que prenen consciència del potencial de la música com a recurs terapèutic. “Volem donar a conèixer la nostra disciplina”, ressalta Guaglione, qui recorda que aquesta professió “requereix una titulació”, concretament un màster.

ABAMU es va crear el 2015 a Palma amb l’objectiu d’impulsar la pràctica d’aquesta professió a les Balears, crear una xarxa de musicoterapeutes, defensar els valors de la professió i lluitar contra l’intrusisme laboral.

stats