Publicitat
Publicitat

Un moviment que encara és incipient a Balears

Mentre que a Alemanya existeixen uns 200 centres Waldorf, a Bèlgica gairebé 30 i als Estats Units més d’un centenar, a Balears i a Catalunya no arriben a la desena

La pedagogia Waldorf és present en més de 90 països arreu del món. A Alemanya i a Holanda, aquestes escoles són públiques, a diferència de Balears o Catalunya.

Mentre que a Alemanya existeixen uns 200 centres Waldorf, a Bèlgica gairebé 30 i als Estats Units més d’un centenar, a Balears i a Catalunya no arriben a la desena. A les Illes, es va crear l’any 1998 l’Associació per a la Pedagogia Rudolf Steiner, associació civil sense ànim de lucre, per donar a conèixer i posar en pràctica la Pedagogia Waldorf a Mallorca. Des de l’any 1998 funciona a Mallorca S’Escoleta Waldorf. Va obrir les portes a Santa Maria i des del 2001 es troba a Binissalem.

A Mancor de la Vall també funciona des del curs 2007-2008 el Centre d’Educació Infantil i Primària Sa Llavor. És una Iniciativa Educativa Amiga de l’Associació de Centres Educatius Waldorf d’Espanya, que es troba en procés d’homologació per la Conselleria d’Educació, segons explica la web de l’entitat. El projecte educatiu manté els continguts, objectius i criteris d’avaluació presents en la legislació educativa vigent, i es realitza una innovació en la metodologia i forma que utilitza.

A Balears i a Catalunya, aquesta pedagogia encara és força nova, ja que la dictadura franquista va fer que l’estat espanyol fos impermeable a la cultura europea.

La implicació dels pares, vital

L’escola Rosa d’Abril és la iniciativa Waldorf més antiga de Catalunya. Funciona des del 1991 i actualment té la intenció d’ampliar l’oferta educativa construint un centre d’educació primària. El Til·ler, per la seva banda, també està muntant una escola amb ensenyament secundari, igual que l’Escola Tretzevents, a la Floresta, que està en procés d’homologació. La implicació dels pares i els mestres és essencial, sobretot si es té en compte que la majoria de les escoles i centres infantils Waldorf han sorgit a partir d’iniciatives i associacions conjuntes entre pares i professors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF