Publicitat
Publicitat

Els malalts de Parkinson necessiten 14 hores diàries de cures i atenció

Els malalts d’Alzheimer no són els únics que necessiten dedicació exclusiva dels seus cuidadors. Aprofitant el Dia Mundial del Parkinson, l’Associació Catalana per al Parkinson va sortir ahir al carrer per donar a conèixer la malaltia i la situació dels cuidadors. Amb el lema “Tot superheroi necessita un supercompany”, l’entitat va posar en relleu que el 90% dels malalts de Parkinson necessiten cures una mitjana de 14 hores cada dia. L’entitat ha volgut destacar la figura “indispensable” dels cuidadors davant de la malaltia. Els cuidadors són generalment familiars i acostumen a ser dones de 52 anys de mitjana.

Els afectats també ho van aprofitar per denunciar les retallades de prestacions que s’han fet a la llei de dependència, que és “com si no existís”, va dir la presidenta de l’associació, Roser Roigé.

Nova troballa científica

Els afectats de Parkinson també es van mostrar ahir “esperançats” per la troballa feta per investigadors de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, que han descobert que una proteïna humana present en persones mortes amb aquesta malaltia inicia i estén en ratolins i primats el procés neurodegeneratiu que tipifica aquesta malaltia. Aquesta troballa obre la porta a detenir la progressió i extensió de la malaltia de Parkinson, que afecta més de 18.000 persones a Catalunya i 150.000 a tot l’Estat. A més, es calcula que hi ha més de 30.000 persones sense diagnosticar, ja que la patologia es manifesta de manera diferent en cada pacient.