Publicitat
Publicitat

CIÈNCIA

Una institució de Ciutat investiga com detectar càncer per l’alè

L’Institut d’investigació sanitària de Palma (Idispa) treballa en un projecte de nas electrònic, un aparell per analitzar l’aire expirat dels pacients que permetria diagnosticar malalties i identificar gèrmens. El projecte, explica l’agència Efe, hauria de fer possible detectar malalties com el càncer de pulmó, l’asma, la fibrosi quística o la malaltia pulmonar obstructiva crònica a través de l’alè.

El projecte s’ha presentat a Son Espases, segons ha informat la Conselleria de Salut. Encara que la tecnologia de nas electrònic la va inventar l’exèrcit israelià per detectar agressions amb armes químiques, avui dia se li cerquen utilitats en l’àmbit sanitari, com la d’aquest projecte d’investigació amb el qual serà possible analitzar l’aire expirat pels pacients.

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha pogut saber de primera mà com van les tasques per fer el nas electrònic que du a terme l’equip dirigit pel coordinador d’investigació de Son Espases, Borja García-Cosío.

L’aparell hauria de ser capaç de diferenciar en pocs minuts des de pacients que fumen fins a malalties com l’asma, per exemple. Per aconseguir-ho, el pacient hauria de bufar en una bossa preparada per a l’ocasió que després es connectaria a l’aparell, que n’analitzaria els compostos volàtils orgànics que donen olor a l’alè del pacient.

El nas electrònic, asseguren els responsables del projecte, ha de permetre identificar immediatament més del 80% dels gèrmens responsables de les infeccions, de manera que evitaria haver de fer cultius per saber quins han de ser els antibiòtics més efectius per una dolença concreta. Al projecte hi treballen enginyers electrònics, pneumòlegs i microbiòlegs.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF