Societat 05/05/2018

Un insecte que no mata però debilita l’arbre

M. Barceló
2 min
Pins demacrats després que la processionària els hagi  desfullat.

PalmaLes pluges d’aquest hivern i principi de primavera poden alleugerir el debilitament dels pinars afectats a gran escala per la processionària. L’esfullament dels arbres és recuperable, el problema arriba quan, a més de les erugues urticàries, ataquen altres insectes i s’hi suma un període de sequera, llavors és quan la supervivència del pi entra en perill, expliquen des del departament de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient.

Si el 2017 s’hagués actuat amb fitosanitaris contundents, l’afectació de la plaga hauria estat menor. En canvi, si s’opta per una intervenció més feble, es fa més difícil aconseguir una bona efectivitat sobre els insectes. Els condicionats d’aplicació d’insecticides determinen també part de la seva efectivitat. “La lluita contra les plagues sempre és complicada” , remarca Closa. I és que, a més, s’hi afegeix la fase de “diapausa”, en què poden entrar les crisàlides de l’eruga quan la climatologia no afavoreix el seu cicle natural. “Poden estar enterrades dos o tres anys i després continuar el seu procés”, adverteix la tècnica de la Conselleria.

Per combatre la plaga, la Conselleria de Medi Ambient té més bon actuar en zones públiques que no en les privades, que són majoria. Molts ajuntaments s’estan conscienciant que en el control de la plaga també cal interès i dedicació, i cerquen assessorament a la Conselleria. “N’informam no només ajuntaments, sinó també tots els particulars que tenen pins en els seus jardins”, expliquen des del departament.

Sandra Closa destaca el fet que també des d’alguns àmbits privats s’inverteix per ajudar a millorar les actuacions contra les plagues que amenacen l’ecosistema. “Actualment està en marxa un estudi a Eivissa i Formentera per tal de determinar quins paràsits introduïts en els pinars podrien mantenir controlada la proliferació de la processionària. Es tracta d’un estudi que té el suport de l’Obra Social de la Caixa”, subratlla.

Sigui com sigui, tot sembla indicar que si les fumigacions es descarten per combatre la processionària, s’hauran de cercar alternatives que siguin prou efectives.

stats