Publicitat
Publicitat

Les infeccions del VIH es detecten tard

Salut creu que una tercera part dels infectats ho desconeix

L'any passat es diagnosticaren 168 nous casos de VIH a Balears: 145 a Mallorca, 3 a Menorca i 20 a les Pitiüses. I més de la meitat d'aquests nous diagnòstics d'infecció per VIH són tardans; és a dir, es diagnostiquen quan ja haurien d'estar en tractament mèdic i, en alguns casos, quan la malaltia ja està avançada.

Segons informa la Conselleria de Salut de Balears, amb motiu del Dia mundial de la sida, a més a més, en línies generals, es pot calcular que una tercera part de les persones infectades no ho saben. Per això, s'insisteix en la necessitat de fer-se la prova en els casos de pràctiques de risc. Una detecció precoç de la infecció permet accedir ràpidament al tractament, augmentar la qualitat i expectativa de vida i prevenir la infecció a altres persones, adverteix la Conselleria de Salut.

En aquest sentit, la Conselleria recorda que dins el programa de proves ràpides de la Conselleria, un total de set farmàcies de les Illes realitzen ja tests ràpids de detecció de la infecció per VIH.

Tests ràpids a farmàcies

Els test ràpid es fa mitjançant l'extracció d'unes gotes de sang amb una picadeta en un dit, que es dipositen sobre una tira reactiva. El resultat s'obté en devers 20 minuts. El test té una fiabilitat quasi del 100% sempre que hagin transcorregut almenys tres mesos des de la darrera pràctica de risc (període finestra).

En el cas que el resultat sigui negatiu es pot assegurar que la persona no està infectada. En canvi, si el test és positiu, el resultat s'ha de confirmar amb la prova convencional. La mateixa oficina de farmàcia demana cita al centre de referència per a la confirmació del resultat.

A Balears, des de 2003 s'acumulen 1.678 diagnòstics de VIH, 1.416 dels quals corresponen a Mallorca, 68 a Menorca i 194 a les Pitiüses.

Quant al perfil, el 79% són homes, i el 21%, dones; el 90% té menys de 50 anys i el 80% dels contagis es produeixen per transmissió sexual.

Per això, des de la Conselleria de Salut balear s'insisteix que la pràctica de sexe amb preservatiu és una de les principals barreres de protecció per evitar la infecció per VIH i, en conseqüència, el posterior desenvolupament de la malaltia de la sida. De fet -destaca la Conselleria-, actualment les relacions sexuals sense protecció són la principal via de transmissió del virus, el 79,5%.

Els professionals advertexien la menor (i equivocada) percepció de risc que tenen els heterosexuals envers el VIH i la sida. Són els homes heterosexuals i majors de 49 anys els que més tardanament s'adonen del contagi del VIH. Tenen una percepció de risc d'infecció més baixa, mentre que els homes homosexuals hi estan més sensibilitzats i es fan proves del VIH de manera proactiva. "Es fan la prova un cop a l'any o més, i els heterosexuals no", diu Jordi Casabona, director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH de Catalunya. En canvi, són l'únic col·lectiu que encara registra un augment de casos.

Tot i que en els últims anys s'ha avançat en el diagnòstic precoç, encara són moltes les persones que no saben que estan infectades. Per això, la Conselleria de Salut recomana la prova davant les pràctiques de risc.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF