LA SORTIDA DE LA CRISI
Misc 12/08/2013

La indústria veu lluny la revifada de la demanda interna

El sector de la química bàsica espanyol ja ven a l'estranger el 53,5% del total

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaDesprés del parèntesi del 2012, la indústria química espanyola tornarà a incrementar el seu volum aquest any. Va tancar l'any passat amb una caiguda de l'1%, que hauria estat més profunda, però les exportacions van compensar part de la davallada amb un creixement de gairebé el 3%. La patronal Feique preveu per al 2013 una recuperació de l'evolució positiva de les vendes totals, amb un repunt de l'1,4%, impulsat una vegada més pel vigor de l'activitat exterior, que registrarà un increment del 4,9%.

Amb aquest panorama, no hi ha notícies de l'anhelada revitalització de la demanda interna. Les grans empreses del sector químic, multinacionals i companyies de capital local no han vist engreixar les comandes dels clients espanyols. Tradicionalment, aquest sector, que fabrica productes per a altres indústries (automòbil, construcció, farmàcia i alimentació), detecta abans que es reflecteixi en les estadístiques si hi ha un canvi de tendència en el consum.

Doncs fins ara les empreses només han constatat com va creixent el pes de les vendes externes. Les dades de la patronal així ho demostren. Els creixements esperats per a aquest any apunten que les exportacions suposaran un 53,5% de les vendes totals del sector, un percentatge que el 2012 era del 51,8% i que el 2008, l'any de l'inici de la crisi, es va fixar en el 44,2%. Això vol dir que en els últims sis anys el negoci de fora l'Estat haurà augmentat en gairebé 10 punts.

"Detectem un creixement en els clients que venen a l'exportació", indica el director general de Bayer Material Science a Espanya i Portugal, Jesús Loma-Osorio. "Però les comandes internes estan molt deprimides. Nosaltres ho hem notat molt ja fa anys, perquè a la petroquímica de Tarragona fabriquem productes per a la construcció. L'activitat per al sector de l'automòbil, que fins fa poc també estava molt afectada, ha reviscolat, però ja entenem que bona part d'aquestes comandes van igualment als mercats exteriors. Altres clients com els d'electrònica i electrodomèstics s'estan movent amb una certa estabilitat", argumenta el directiu.

Reducció de marges

"No hem notat cap reactivació de les vendes ni de la demanda interna", assegura en el mateix sentit un portaveu de Solvay, la multinacional química fabricant de derivats del clor amb fàbrica a Martorell. El president de la filial espanyola d'aquest grup, Luis Serrano, és també el màxim responsable de Feique. En la presentació de les previsions de creixement d'aquest any feta al juny ja va avisar que els marges es van reduint i que això pot perjudicar tant la captació de noves inversions com la reducció de la competitivitat, per acabar afectant la bona marxa de les exportacions.

El creixent nombre de competidors i els preus de les primeres matèries en augment són les dues pressions que reben els marges empresarials. El més greu és el preu de l'electricitat, que ha empitjorat últimament amb l'aprovació de la reforma energètica. Les taxes elèctriques poden arribar a convertir-se en el principal cost d'una empresa química, que suporta un diferencial de preus respecte als països del centre d'Europa pròxims al 25%. La reforma energètica encara empitjorarà aquesta situació, van explicar fonts del sector.

Zabalza, optimista

L'única opinió amb un cert optimisme ha estat la del president d'Ercros, Antoni Zabalza. La companyia competidora de Solvay amb fàbriques a la petroquímica tarragonina i a Flix ha millorat els resultats aquest primer semestre. Tot i que les exportacions són molt rellevants i bàsiques per al creixement de l'empresa, Zabalza va sorprendre al final de la junta d'accionistes de finals de juny quan va informar als accionistes que sí que havia notat un canvi de tendència en l'activitat dels clients industrials.

Sigui com sigui, la patronal Feique basa els creixements futurs en les exportacions. Les expectatives per a l'any que ve indiquen una acceleració de les vendes fins a un 3,5%, un fet que suposaria arribar als 57.845 milions, amb un increment acumulat del 2013 i el 2014 de gairebé el 5%. El desembre de l'any que ve el negoci exterior concentrarà fins a un 54,7% dels ingressos totals, perquè les exportacions creixeran un 5,8%.

Les vendes a l'exterior són tan importants que la patronal vol potenciar la quota del sector a la resta d'Europa, el nord d'Àfrica i a Amèrica Llatina, els principals mercats. D'aquesta manera, Feique vol promocionar la constitució d'un clúster de l'exportació. Per millorar la productivitat, l'organització empresarial ha elaborat el denominat Full de ruta 2015 , que estableix fins a 55 objectius prioritaris a realitzar tant per la indústria com per les administracions. Els dos objectius més rellevants són aconseguir un pla energètic viable i un marc regulador estable.

stats