CAUSES DEL FOC
Societat 15/08/2013

Els forestals desvinculen les retallades de l'incendi d'Andratx

El Col·legi d'Enginyers de Forests reclama més gestió dels boscos

Jaume Perelló
2 min

Palma.Els enginyers i enginyers tècnics forestals han esperat que s'apaguin les flames de l'incendi d'Andratx per fer les seves valoracions del que ha passat i del futur immediat de la zona. Aquests col·lectius no han volgut carregar les tintes i en un comunicat enviat ahir als mitjans de comunicació consideren que "les retallades que s'han produït en les empreses públiques competents en la prevenció i l'extinció d'incendis, i en la gestió dels espais naturals protegits, no han suposat en cap cas un empitjorament de les causes que han motivat un dels majors focs forestals a les Illes de les darreres dècades".

El fet és que la causa concreta de l'incendi va ser la imprudència confessa d'un veí d'Andratx que va tirar el caliu d'una torrada i, per tant, és evident que les retallades difícilment poden tenir relació directa amb el desencadenant del foc que ha calcinat 2.235 hectàrees.

Una altra cosa és la prevenció d'incendis i la gestió dels boscos, matèria en què sí que s'han mostrat crítics els enginyers forestals, ja que en la seva opinió l'actual normativa dificulta "entrar" al bosc. Per ells, "no resulta admissible que els instruments vigents d'ordenació dels recursos naturals de la serra de Tramuntana (PORN) o de la Xarxa Natura 2000 siguin actualment una barrera per fer una aclarida de millora, una tala per biomassa, una recuperació de cultiu o que directament no es permetin els aprofitaments forestals a pendents superiors al 30%, actuacions que poden ser favorables a tenir uns boscos amb menys combustible i amb menys continuïtat", afirmen els enginyers i enginyers tècnics forestals.

Pel que fa a la reforestació, que és la iniciativa més "popular" i que més entusiasme col·lectiu genera, els tècnics en matèria forestal es mostren molt prudents amb les "bones intencions" i reclamen al Govern que només es facin plantacions en "aquells llocs que han perdut el seu banc de llavors o sense capacitat germinativa que ho requereixin".

Cabres

També el GOB va parlar ahir de reforestació i precisament va posar per davant altres mesures a la sembra de llavors a la zona cremada. En opinió dels ecologistes, el problema més urgent són les cabres. "La pastura de cabres és el principal factor negatiu que afecta moltes de les espècies amenaçades. Després d'un incendi, la pastura té uns efectes molt negatius, ja que es produeix sobre els brots tendres", va afirmar ahir el GOB, que va reclamar a l'administració que "eviti" com sigui la pastura a la zona de l'incendi per l'impacte que hi pot tenir.

stats